Wieke Paulusma uit Groningen wil voor D66 'écht verschil maken' in Tweede Kamer

Wieke Paulusma Eigen foto

Het Groningse D66-gemeenteraadslid Wieke Paulusma staat op een dertiende plek op de kandidatenlijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar.

Dat heeft D66 woensdagmiddag bekend gemaakt. Paulusma is ,,ontzettend blij’’ met haar hoge plaats op de kieslijst. Volgens de laatste Politieke Barometer van opiniepeiler Ipsos stevent D66 in maart af op exact dertien zetels. Als de partij ook nog zou aanschuiven in het kabinet kan de Groningse een Kamerzetel nauwelijks ontgaan.

Na zes jaar in de lokale politiek hoopt Paulusma op een entree in het democratisch hart van Nederland. ,,Ook als raadslid heb ik mij op landelijke niveau sterk gemaakt op thema’s die mij na aan het hart liggen, zoals het democratisch domein en bestuurlijke vernieuwing. Maar wil je op zulke dossiers écht het verschil maken dan móet je in Den Haag zijn.’’

‘Blij dat het eindelijk naar buiten kan’

De 42-jarige Groningse is wijkverpleegkundige en werkt naast de politiek als projectleider bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Ze kreeg het nieuws zaterdag al te horen van minister en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag. ,,Ik ben blij dat het nu naar buiten kan. De selectieprocedure loopt al vanaf de zomer dus ik heb al maanden mijn mond moeten houden.’’

Het Groningse raadslid is de enige noorderling op een verkiesbare plek op de D66-Kamerlijst. De Tynaarlose wethouder Pepijn Vemer, uit Ter Borch, volgt pas op nummer 54. Het zittende D66-Kamerlid Antje Diertens uit Groningen keert niet terug na maart: zij trok zich deze week terug toen duidelijk werd dat er geen verkiesbare plek voor haar in zat.

Lang nagedacht over stap naar Haagse politiek

Paulusma - in december vorig jaar nog onderscheiden met de Europese ‘Innovation in Politics Award’ als mede-oprichter van de Coöperatieve Wijkraad Oosterpark - heeft naar eigen zeggen ,,lang nagedacht’’ over een mogelijke gang naar Den Haag.

,,Zeker met een gezin is dat geen lichtzinnig besluit. Maar ik vind het belangrijk dat het Noorden op de kandidatenlijst is vertegenwoordig. En ik ben van mening dat je ook als vrouw de vinger moet opsteken als je de kans krijgt.’’

Helemaal zeker is Paulusma nog niet van haar dertiende plek: de definitieve kieslijst wordt de komende tijd vastgesteld door de D66-leden. Zij kunnen tussen 19 november en 1 december hun stem uitbrengen, vanwege corona gaat dat via internet. Mogelijk voeren kandidaten of sympathisanten nog campagne voor een hogere plek op de lijst.

Ook Groningse SP’er Dijk maakt kans op Kamerzetel

Er is een goede kans dat Paulusma nóg een Groningse raadslid na de verkiezingen naar Den Haag vertrekt. In september hoorde SP-fractieleider Jimmy Dijk al dat hij op een tiende plek staat op de kieslijst van zijn partij voor de Kamerverkiezingen. In de laatste Ipsos-peiling staat de SP exact op tien zetels.

,,Daar kan ik - oprecht - enorm naar uitkijken’’, reageert Paulusma op een mogelijke gezamenlijke entree met Dijk. ,,We zijn het in de raad inhoudelijk lang niet altijd eens, maar we houden wel beiden van een stevig debat.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu