Gronings vrachtschip verliest 33 containers langs de Schotse kust

Een sleepboot sleept een zeecontainer van het schip de MSC Zoë. Foto: Marcel van Kammen / Archief DVHN

Het Groningse vrachtschip Francisca is de afgelopen dagen 33 containers kwijtgeraakt in de Noordzee langs de Schotse kust. Het schip, eigendom van Longship BV, is op weg van IJsland naar Rotterdam.

De containers zijn zaterdag 31 oktober van boord gevallen ten westen van Duncansby Head, in het uiterste noordoosten van Schotland.

Volgens Erik van der Wiel, eigenaar van de VMS Shipping Group die het schip in beheer heeft, zijn 32 van de 33 containers leeg. Eén van de containers is geladen met medische apparaten of onderdelen. ,,Een aantal is al geborgen’’, weet Van der Wiel. ,,Maar het is nog slecht weer. De verzekeraar neemt dat verder op met de Britse autoriteiten.’’

Schuilen

Na het verliezen van haar vracht voer de Francisca de rest van het weekend onder begeleiding van een sleepboot heen en weer langs de kust. De bemanning heeft gecontroleerd of meer containers van het schip af dreigden te vallen. Dit was niet het geval. Inmiddels is het schip weer op weg richting Rotterdam.

MSC Zoë

Het incident met de Francisca toont gelijkenissen met vrachtschip MSC Zoe, dat in januari 2019 maar liefst 342 containers verloor in de Noordzee. Dit leidde tot enorme vervuiling van de Waddenkust. Een paar dagen terug waarschuwde Bas Buchner, directeur van onderzoeksinstituut Marin, in de Tweede Kamer nog dat een soortgelijke ramp ‘zo weer kan gebeuren’.

Nieuws

Meest gelezen

menu