Groningse Europarlementariër Anja Hazekamp tweede ondervoorzitter enquêtecommissie diertransporten

Anja Hazekamp. Foto: ANP

De Groningse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is woensdag benoemd tot tweede ondervoorzitter van de commissie die misstanden bij diertransporten onderzoekt.

De enquêtecommissie van het Europees Parlement gaat een jaar lang onderzoek doen naar de misstanden bij diertransporten en doet ook aanbevelingen om deze te stoppen.

Initiatief Anja Hazekamp

Woensdag werden de leden, de voorzitter en ondervoorzitters van de enquêtecommissie benoemd. Anja Hazekamp, geboren in Vlagtwedde (1968) en tot voor kort woonachtig in Alteveer, werd benoemd tot tweede ondervoorzitter. Zij nam in 2019 het initiatief voor de enquête.

Hazekamp vindt dat transporten naar landen buiten de EU grondig onderzocht moeten worden. ‘Tijdens transporten naar derde landen, die soms wekenlang duren, gebeuren de meest verschrikkelijke dingen’, stelt zij in een persbericht.

‘Er is geen enkel zicht op de dieren zodra ze de grens over zijn. Elk denkbare EU-regel ter bescherming van dieren wordt overtreden. Dieren creperen letterlijk onderweg.’

Massatransport van 70.000 schapen

Het parlementslid reisde al diverse malen door Europa om diertransporten te controleren. Zo trachtte ze in de zomer van 2019 een massatransport van 70.000 schapen van Roemenië naar het Midden-Oosten te voorkomen.

Het transport, dat wekenlang zou duren bij extreme temperaturen tot wel 46 graden, ging uiteindelijk toch door. Duizenden schapen stierven.

Ook in 2018 constateerde Hazekamp diverse misstanden bij diertransporten.

Stoppen diertransporten over EU-grenzen

Het stoppen van diertransporten over de EU-grenzen heen is dan ook een van Hazekamps speerpunten het komende jaar. Daarnaast wil ze dat de maximale transporttijden binnen de EU-grenzen verkort worden en dat er een totaalverbod komt op vervoer van pasgeboren kalfjes die nog afhankelijk zijn van moedermelk.

Nieuws

Meest gelezen

menu