Groningse Stella hangt gratis mondkapjes op bij Hoofdstation, zodat de mensen die weinig geld hebben ook met de trein en bus kunnen

Stella uit Groningen besloot het heft in eigen hand te nemen en een 'maskerstation' te maken op het station. Foto via TikTok

Na het zien van een dakloos persoon op het station die een gebruikt mondkapje probeerde schoon te wassen, neemt de Groningse Stella het heft in eigen handen. Ze maakt een gratis mondkapjes-dispenser en hangt hem op bij de kaartjesautomaat.

De creatie van de studente Kunst, Cultuur en Media is voornamelijk bedoeld voor mensen die het niet al te breed hebben. ,,Vorige week zag ik bij station Groningen een zwerver die een oud mondkapje onder de kraan schoon probeerde te krijgen”, vertelt Stella. ,,Dit hield me best wel bezig. Iedereen zou veilig moeten kunnen reizen ook als ze geen heel pakket mondkapjes kunnen betalen. Op deze manier zijn de verplichtte mondkapjes voor mensen zonder geld juist gevaarlijk.”

Dispenser

Na een brainstormsessie schaft ze een theedoos aan, schrijft er instructies op – mensen mogen ook ongebruikte mondkapjes achterlaten in de dispenser – en bevestigt het bij de kaartjesautomaat. ,,Een beetje hetzelfde idee als mini-bibliotheekjes die in veel buurten staan”, legt Stella uit.

Sterker: de studente vindt dat er meer van dit soort gratis mondkapjesstations moeten komen in Nederland. ,,Daar wil ik iedereen ook graag toe oproepen. Het kostte 2 euro en vijf minuten om deze eerste te maken. Als er door heel Nederland zulke ‘maskerstations’ zouden komen, zijn mondmaskers eindelijk echt voor iedereen toegankelijk.”

Guerilla-actie

Het gaat hier natuurlijk om een guerrilla-actie zonder overleg met de gemeente of ProRail. Het is dan ook de vraag of het geknutselde maskeruitgiftepunt lang blijft hangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu