Groningse accountant berispt na SNS-fraude

FOTO ARCHIEF DVHN/ANP ANP

De 41-jarige registeraccountant Jeffry W. is berispt door de Accountantskamer. Dat bleek tijdens de derde zittingsdag van het SNS-fraudeproces tegen negen oud-SNS-bankiers.

Zeven van de verdachten komen uit Groningen en zijn geen onbekenden in de noordelijke financiele wereld. Een van de verdachten - Jeffry W. uit Groningen - kreeg vorig jaar een officiële tik op de vingers van de Accountantskamer. Dat is de tuchtrechterlijke instantie die klachten tegen accountants beoordeelt.

De 41-jarige W. erkende dat hij de beroepsregels had overtreden. ,,Ik heb onzorgvuldig en naïef gehandeld. De berisping doet pijn’’, erkende W. De Accountantskamer schrijft in zijn oordeel dat W. desalniettemin geen financieel voordeel heeft genoten. Ook zou hij de boel niet bewust hebben misleid.

Fraudezaak

W. is een van de negen bankiers die terecht staat in de fraudezaak rond SNS Property Finance, de vastgoedtak van de inmiddels genationaliseerde bank. De verdenking is dat de verdachten een deel van hun salaris afdroegen aan andere bankiers die hen inhuurden, zogeheten kickbacks. Jeffry W. en zijn maat Otto H. (45) - een fiscaal jurist - declareerden bijvoorbeeld een uurtarief van 225 euro. Daarvan stonden ze weer elk 75 euro per uur af aan een andere verdachte, Bé van der H. (59).

Althans, dat dachten ze. Van der H. had hen geintroduceerd bij SNS Property Finance. Jeffry W., Otto H. en Bé van der H. kennen elkaar van het inmiddels failliete beleggingsvehikel CEG/Reggehuys. Bij deze onderneming is zo’n 180 miljoen euro verdampt. Voornamelijk van noordelijke beleggers.

De beloning voor het aanbrengen bij SNS - de 75 euro per uur - betaalden W. en H. aan een BV van een van de hoofdverdachten: Pieter G. (58). Die gaf eenderde aan Bé van der H., stak zelf 25 euro per uur in de zak en gaf de rest (25 euro) aan Buck G., een andere hoofdverdachte. Jeffy W. bracht zelf ook weer nieuwe mensen - waaronder een oud-studiegenoot van de Rijksuniversiteit Groningen - aan bij SNS Property Finance. Daarvoor vroeg en kreeg hij een korting van Bé van der H. op zijn ‘kickback’.

Op deze manier werd jarenlang een geheim betalingscarrousel in stand gehouden. Dat is na drie dagen inhoudelijke behandeling in deze zaak wel gebleken. Het Openbaar Ministerie verdenkt de negen verdachten van witwassen, omkoping, valsheid in geschrift en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Onhandig

Alle verdachten gaven aan dat ze geenszins van plan waren om moedwillig de boel op te lichten. Dat ze facturen naar elkaar stuurden onder het mom van advieswerk was misschien niet handig. ,,Maar het is een containerbegrip’’, zei Jeffry W.. Geen van de bankiers vond dat er sprake was van belangenverstrengeling. Ze mogen, zo vinden ze, immers zelf weten wat ze met het geld doen.

Bij de verdachte bankiers heerste dan ook veel onbegrip dat ze uberhaupt voor de rechter moeten staan. Bé van der H. liet de voorgaande dagen al met veel gesteun, gezucht en gepuf zijn afkeer blijken. De 59-jarige oud-bankdirecteur erkende dat het snel verdiend geld was. ,,Soms verdien je veel geld met weinig werk.’’ Dat er niks op papier stond was ook volstrekt logisch voor hem. ,,Want we hebben niets op papier gezet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu