Groningse bankiers spil in fraudezaak

FOTO ARCHIEF DVHN / ANP ANP

Zeven bankiers uit Groningen moeten zich vanaf maandag verantwoorden bij de rechtbank Utrecht. Het OM verdenkt hen van omkoping, oplichting en witwassen.

De fraudezaak betreft SNS Property Finance, de vastgoedtak van SNS Bank. In totaal zijn er negen verdachten. Het Openbaar Ministerie ziet Buck G. (56) en Pieter G. (58) uit Haren als de leiders van een corrupt financieel netwerk. De zeven die in het onderzoek bekendstaan als ‘De Groningers’ worden vervolgd voor betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband.

Valse facturen

Pieter G. haalde de andere zes Groningers binnen om voor de vastgoedtak van SNS te werken. Zij dienden, zo is de verdenking, onder meer valse facturen in. Een deel van de geïnde bedragen droegen de verdachten onder het mom van advieswerk af aan de Harense ondernemer G.

Pieter G. betaalde op zijn beurt weer een deel aan Buck G. en ook aan Bé van der H. (59), de oud-directeur van CEG/Reggehuys. Dat investeringsfonds viel in 2010 om, waarbij zo’n 190 miljoen euro van met name noordelijke beleggers verdween.

Geld verdwenen

Het OM verdenkt de bankiers er van elkaar grote bedragen te factureren. Dat gebeurde onder de noemer advieswerk, maar dat werd niet verricht. Dat blijkt uit verklaringen van enkele Groningse verdachten tegenover de FIOD. De betalingen waren feitelijk een bemiddelingsvergoeding voor het bezorgen van de klus. De bankiers declareerden voor 225 tot 300 euro per uur, exclusief btw en kilometervergoeding bij SNS. Zo’n derde van dat geld werd doorgesluisd naar de relatie die hen de klus bezorgde, zoals G.. Op die manier zouden grote sommen geld zijn verdwenen.

SNS Reaal werd drie jaar geleden noodgedwongen genationaliseerd. De Nederlandse staat greep in toen de bank dreigde om te vallen, onder meer vanwege mislukte investeringen van vastgoedafdeling Property Finance.

De rechtbank Utrecht trekt drie weken uit voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Lees ook het plusartikel Is het fraude of niet?

Nieuws

Meest gelezen

menu