Groningse en Drentse gemeenten niet in zee met Buurtzorg

De thuishulp stofzuigt bij een cliënte in Grijpskerk. FOTO ARCHIEF JAN ZEEMAN

De gemeenten in Noord- en Midden-Groningen hevelen de thuishulp niet over naar Buurtzorg. Beide regio's verdelen alle werk van het bijna failliete TSN Thuiszorg over naar hun overige contractpartners.

De gemeenten in Noord- en Midden-Groningen hevelen de thuishulp niet over naar Buurtzorg. Beide regio's verdelen alle werk van het bijna failliete TSN Thuiszorg over naar hun overige contractpartners.

Ook tenminste acht Drentse gemeenten gaan niet in op het aanbod van Buurtzorg om de klanten over te nemen die van TSN huishoudelijke hulp krijgen. Na Noordenveld kiezen ook Tynaarlo, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Midden-Drenthe, De Wolden, Hoogeveen en Westerveld voor een andere oplossing.

Buurtzorg leek de gedoodverfde kandidaat om in te springen. Het landelijke bedrijf wil alle cliënten en werknemers van TSN overnemen met haar dochterbedrijf Familiehulp, maar vraagt daarvoor wel garanties plus een extra bijdrage van de gemeenten.

Te veel risico's
Gemeenten moeten uiterlijk woensdag beslissen. Zowel de zeven Noord-Groninger gemeenten als het samenwerkingsverband van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde wijzen het aanbod af. Zij zien te veel juridische en financiële risico's in een overstap.

,,Het belangrijkste is voor ons dat de zorg aan de cliënten ook in de toekomst gewaarborgd blijft'', verklaart wethouder Meindert Joosten van Delfzijl. ,,Buurtzorg heeft onze twijfels daarover onvoldoende kunnen wegnemen.''

De grootste ongewisse factor is volgens Joosten de extra bijdrage die Buurtzorg vraagt van de gemeenten. ,,Dat zou als staatssteun kunnen worden aangevochten door de andere zorgaanbieders in de regio. Met alle risico's vandien.'' Ook de Drentse gemeenten vinden het risico op een schadeclaim te groot.

Andere zorgaanbieders
Voor 25 april gaat nu alle huishoudelijke ondersteuning en maaltijdzorg aan TSN-klanten over naar de overige zorgaanbieders in beide regio's. Alleen al in Noord-Groningen gaat het om zo'n duizend mensen. Om te voorkomen dat zij een andere huishoudhulp krijgen, gaan zoveel mogelijk TSN-werknemers mee met het werk. Dat gebeurt eveneens in Drenthe.

In de HSSM-gemeenten gaat het om Beter Thuis Wonen, De Nieuwe Zorg Thuis, Joling Thuiszorg en Thuisgenoten. De G7-gemeenten hebben een convenant met Beter Thuis Wonen (voor alle gemeenten), 't Gerack (in Eemsmond, Loppersum en Winsum), Zonnehuisgroep Noord (Delfzijl Appingedam, Loppersum en De Marne) en nieuwkomer Tzorg (alle gemeenten).

In Drenthe gaan organisaties als Zorggroep Drenthe, De Zorgzaak en Nieuwe Zorg Thuis het werk overnemen. In heel Drenthe gaat het om enkele duizenden mensen die nu nog zorg krijgen van TSN. Voor Aa en Hunze geldt de overdracht naar een andere zorgaanbieder voor 190 mensen. Dijkstra: ,,We wilde voorkomen dat inwoners opeens zonder hulp kwamen te zitten.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu