Groningse gemeenten pakken kindermishandeling aan

Alle gemeenten in Groningen gaan samen aan de slag om kindermishandeling te voorkomen, signaleren en bestrijden. Donderdag zijn handtekeningen gezet onder tien actiepunten. Ze willen binnen twee jaar resultaten bereiken.

Groningen is de eerste regio waarbij alle gemeenten samenwerken omdat ze vinden dat alle kinderen veilig en onbezorgd moeten kunnen opgroeien. De ondertekening van ‘de tien van Noord’ is één van de activiteiten tijdens de week tegen Kindermishandeling.

Ongeveer 500 ambtenaren krijgen bovendien een cursus over hoe ze kindermishandeling beter kunnen herkennen. Het gaat om medewerkers die bij inwoners van de gemeente Groningen achter de voordeur komen, zoals leerplichtambtenaren en wmo-consulenten. Ze leren om signalen en risico’s in kaart te brengen, gesprekken met ouders aan te gaan en eventueel hulp te organiseren.

Wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen noemt de gemaakte afspraken een keerpunt. ,,De 23 gemeenten zijn het er alle over eens dat wegkijken voorbij is. We hebben gezamenlijke doelen en we gaan aan de slag, met aandacht voor preventie, goede afstemming, registratie en ondersteuning van risicogroepen. Samen gaan we voor een veilige leefomgeving voor alle kinderen in Groningen. Scholen, zorginstellingen en inwoners worden nadrukkelijk gevraagd om te helpen dit voor elkaar te krijgen.”

De gemeente Groningen meldt donderdag dat ze zich aansluit bij een landelijke campagne, Last Resort. Dat houdt in dat burgemeester Peter den Oudsten er letterlijk is voor kinderen die niet veilig kunnen opgroeien en die het idee hebben dat zij nergens terecht kunnen. Den Oudsten is voor hen bereikbaar en beschikbaar.

 

Nieuws

menu