Groningse gemeenten sluiten aan bij Friese afvalverwerker

Foto: Archief Corné Sparidaens

De gemeenten Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland willen aansluiten bij de Friese afvalverwerker Omrin.

De drie gemeenten, verenigd in de Afval Regio Centraal Groningen, laten hun vuilnis nu nog in Groningen verwerken door Attero. Dat contract loopt af in 2022. Uit een marktverkenning komt Omrin uit de bus als veruit het beste alternatief, zowel financieel als milieutechnisch.

Verwerking bij Omrin in Oudehaske is veel goedkoper dan bij Attero in Groningen en bovendien kunnen groente-, fruit- en tuinafval en herbruikbare plastics, metalen en drankenkartons in Friesland veel efficiënter worden gescheiden van het restval dat in de vuilverbrander moet.

Overstap scheelt Groningen 1 miljoen en huishoudens 10 euro per jaar

Alleen de gemeente Groningen is zeker 1 miljoen euro goedkoper uit bij een overstap naar Friesland. Met zo’n besparing kan de afvalstoffenheffing volgens wethouder Glimina Chakor met minimaal 10 euro per huishouden omlaag vanaf 2022. Bovendien gaat het scheidingspercentage zo’n 4,5 procent omhoog tot 50 procent.

Groningen stelt de gemeenteraad daarom voor om met ingang van 2022 voor 1,1 miljoen euro als aandeelhouder in te stappen bij Omrin ofwel Afvalsturing Friesland. Delfzijl en Appingedam gingen de gemeente al voor, en ook Westerwolde besloot onlangs tot een overstap.

Nieuws

Meest gelezen

menu