Groningse horecazaken die besmettingen corona weten te voorkomen kunnen ontheffing krijgen en mogen meer gasten ontvangen

Koen Schuiling

Horecazaken in Groningen die goed in staat zijn om besmettingen te voorkomen, krijgen de kans op een ontheffing om te ontkomen aan de nieuwe landelijke maatregelen tegen corona.

Met de ontheffing op zak kunnen cafés en restaurants in de provincie mogelijk alsnog meer dan dertig gasten toelaten. Het maximum aantal van dertig is samen met de nieuwe sluitingstijd van 22 uur een van de nieuwe landelijke maatregelen voor de horeca, die maandagvond door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid werden afgekondigd.

‘Niet gerechtvaardigd’

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio, toont zich groot voorstander van een ontheffingssysteem voor horecazaken die er alles aan doen om coronabesmettingen te voorkomen. ,,Afgelopen weekend heb ik twee zaken moeten sluiten, maar verreweg de meester ondernemers houden zich wél goed aan de regels”, zegt Schuiling. ,,In bepaalde gevallen is dat maximum aantal dan ook niet gerechtvaardigd.”

Grotere zaken, waar veel afstand tussen de tafels wordt bewaard, verdienen volgens Schuiling de kans op een ontheffing, zodat er alsnog meer gasten mogen aanschuiven. Forum is daarvan wat de burgemeester betreft een voorbeeld. Aan de nieuwe sluitingstijd van 22 uur valt niet te ontkomen. Schuiling wil het uitzonderingssysteem dinsdag nog voorleggen aan de andere burgemeesters in de provincie, zodat het snel ingevoerd kan worden. Mogelijk gaat dit in de vorm van een online aanvraagformulier op de site van de Veiligheidsregio. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groningen spreekt van een ,,positief geluid op een verder zure dag”.

Geen uitzonderingen in Drenthe

In Drenthe hoeven horecazaken voorlopig niet op een ontheffing op de landelijke regels te rekenen, zegt Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe. ,,Ik begrijp de gedachte, want goed gedrag belonen is iets moois”, zegt Out. ,,Maar eerst moeten we nu het aantal sociale contacten beperken om de verspreiding van het virus in te dammen.”

Grote horecazaken met meerdere grote ruimtes hebben overigens de mogelijkheid om meer dan dertig mensen te herbergen, constateert Out, omdat dit maximum geldt per ruimte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu