Groningse hotelbranche woedend over politieke plannen met toeristenbelasting

Beeld ter illustratie. Foto: Archief ANP

Duurder hotel, hogere toeristenbelasting? Die politieke wens kan veel schade berokken aan horeca en toerisme in Groningen, waarschuwen brancheorganisatie KHN en het Hotel Overleg Groningen.

,,We laten iemand die een duurdere onderbroek koopt toch ook niet méér betalen voor een parkeerplek?’’, schampert Irene van der Velde, voorzitter voor Koninklijke Horeca Nederland in Groningen. “Soms vragen we ons echt af of de gemeenteraad door heeft dat het hier om écht geld gaat en niet om Monopoly-geld.”

Raad mag het zeggen: duurder hotel, meer belasting?

De Groningse politiek dringt aan op een nieuwe stelsel met een oplopend tarief voor een overnachting in verschillende prijsklassen. Na een breed gesteunde motie van GroenLinks, SP en VVD, in december, hebben burgemeester en wethouders daarvoor verschillende modellen uitgewerkt. De raad praat daar woensdag over.

Zelf zijn burgemeester en wethouders geen voorstander van een tariefsysteem op basis van overnachtingsprijs, maar ze leggen de raad daarvoor toch drie ‘smaken’ voor, met een opdeling in twee, drie of vier prijsklassen, Daarbij kan het tarief oplopen van 1,50 euro voor de goedkoopste overnachting (onder de 70 euro) tot 4,20 of zelfs 4,80 euro per nacht voor de duurste kamers (boven de 100 euro).

Hotelbranche vreest forse nieuwe prijsstijging

Dat zou voor de Groningse hotelbranche een forse nieuwe tariefstijging betekenen bovenop de verhoging van 17,5 procent die ze dit jaar al voor de kiezen kreeg, zeggen Van der Velde en voorzitter Egbert Brinks van het hoteloverleg. KHN en het HOG becijferen dat er nu een verhoging van nog eens 30 procent aan dreigt te komen.

Nu moeten logiesbedrijven in de stad hun gasten al 3,70 euro per nacht aan belastingvragen. Dat is volgens KHN en de hoteliers al een van de hoogste tarieven het land, maar een nieuwe verhoging maakt de hotelkamers nog duurder. Daarmee prijs Groningen zich uit de markt, vreest Van der Velde. ,,Dit heeft veel meer negatieve effecten dan men denkt.’’

‘Wij klagen al jaren, tegen dovemans oren’

Het steekt de KHN en hoteliers nog extra dat de motie van vorig jaar was ingegeven door een noodkreet van een campinghouder in Ten Boer, waar tot de gemeentelijke herindeling geen logiesbelasting werd geheven. “Wij klagen al jaren’’, zegt Van der Velde. ,,Maar dan tegen dovemans oren.’’

De politiek lijkt het belastingbeleid als een melkkoe te beschouwen, stelt de Groningse KHN-voorzitter. ,,Zo ga je niet om met een sector met zoveel hardwerkende werknemers en ondernemers en zo’n groot belang voor de economie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu