Jongeren uit Groningen besmet met corona na bezoek aan huisfeestje in Dokkum. De GGD heeft een cluster aan besmettingen ontdekt door 'asociaal gedrag'

De GGD heeft in Dokkum middels bron- en contactonderzoek een cluster aan besmettings ontdekt. ANP

Een coronapatiënt heeft in Dokkum een huisfeestje bezocht. Daardoor hebben afgelopen week zeker veertien mensen het virus opgelopen, waaronder enkele jongeren uit de stad Groningen.

De GGD heeft in Dokkum middels bron- en contactonderzoek een cluster aan besmettingen ontdekt. Daarvan wordt gesproken als minimaal vier positief geteste mensen te linken zijn aan een besmettingsbron. In heel Nederland zijn er 259 van dit soort clusters, in het Noorden komen ze amper voor.

Begon op klein privéfeestje

De bron  ligt volgens de GGD bij een bescheiden feestje eind juli bij iemand thuis in Dokkum. Een besmet persoon heeft daar het coronavirus doorgegeven op een terras, iemand die daar besmet is heeft het virus weer op een ander overgebracht in een kroeg, meldt GGD-woordvoerder Marcel de Jong.

Asociaal gedrag

Volgens Wim Kleinhuis, directeur van de Veiligheidsregio Fryslân is degene die anderen in een kroeg besmette daarheen gegaan terwijl hij al klachten had. Hij spreekt van 'asociaal gedrag'. ,,Dit kunnen we ons niet veroorloven.''

Inmiddels zijn al  veertien besmette twintigers en dertigers  te linken aan de besmette persoon op het feestje. Onbekend is waar de bron het virus heeft opgepikt. Niet alle negen mensen die in Dokkum zijn besmet wonen ook in de elfstedenstad, enkelen wonen in Groningen.

Overigens is geen van de positief geteste personen vooralsnog opgenomen in het ziekenhuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu