Groningse kinderarts eist actie tegen 'absurde' advertentie antivaxxers

Kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG maakt zich zorgen over het dalende aantal ouders dat zijn kinderen laat vaccineren. Foto: Siese Veenstra

Kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG is in het geweer gekomen tegen een advertentie van anti-vaccinatie-website Miss Natural Lifestyle, die een blender van 399 euro uitlooft aan honderd zwangere vrouwen die zich weigeren te vaccineren.

Rake maakt zich samen met andere kinderartsen ernstige zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Daardoor komen ziektes die onder controle waren door kinderen te vaccineren weer terug, soms met sterfgevallen tot gevolg. Hij deed een dringende oproep op twitter.

Geschokt

Miss Natural Lifestyle is een bedrijf van ‘vruchtbaarheidscoach’ Eva van Zeeland, die blijkens haar site banden heeft met de Stichting Vaccinvrij. Ze roept zwangere vrouwen op zich niet te laten vaccineren tegen kinkhoest. Met de blender kunnen vrouwen smoothies maken met natuurlijke producten, waarvan Van Zeeland beweert dat ze bescherming bieden tegen ziektes.

Ook andere artsen reageren geschokt op de advertentie. ,,Bij ons lagen tot voor kort ook kinderen op de IC met ziektes die te voorkomen zijn met vaccinaties’’, schrijft Annemarie van Rossem, arts van het UMC Amsterdam. ,,Drie tegelijk zelfs. Helaas één niet kunnen redden. Heel heftig voor iedereen.’’

De twitter-advertentie is gerapporteerd. Het ministerie en de inspectie zijn gealarmeerd door Rake. Tot nu toe hebben ze nog niet gereageerd in zijn richting. Wel hebben Tweede Kamerleden van de PvdA, D66 en SP er vragen over gesteld aan de minister.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu