Groningse 'knarren' willen niet nog langer wachten op hun hofje en protesteren op Grote Markt: 'De klok tikt door'

Overal schieten de ‘knarrenhofjes’ uit de grond, maar juist in Groningen - de stad waar het idee voor zo’n woongemeenschap voor en door ouderen werd geboren - wil het al acht jaar niet lukken, Tijd voor protest op de Grote Markt.

Het protest op de Grote Markt in Groningen.

Het protest op de Grote Markt in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

Jonge zestigers waren ze toen ze met hun eerste plannen naar de gemeente stapten. Inmiddels zijn de eersten de zeventig voorbij. De tijd dringt voor de initiatiefnemers van het eerste Groningse Knarrenhof. Als het nóg langer gaat duren, halen sommige de opening van hun hofje niet eens meer.

‘Collega-knarren’ komen tot uit Alkmaar steun betuigen

‘De klok tikt door!’, staat er woensdag op een van de protestborden tijdens een manifestatie op de Grote Markt. Tientallen ouderen roepen het gemeentebestuur op om nu eindelijk eens vaart te maken met ‘hun’ hofje. Niet alleen stad-Groningers doen mee, ook uit Marum, Stadskanaal, Noordenveld, Eelde/Paterswolde en zelfs Alkmaar komen collega-initiatiefgroepen hun steun betuigen.

Al een paar keer hebben ze de afgelopen jaren op het punt gestaan de straat op te gaan voor een vlammend protest. Telkens lieten de leden van de vereniging Noaberhof zich weer door de gemeente overtuigen dat ze nog éventjes geduld moesten hebben. Tot er nu uiteindelijk een concreet voorstel op tafel ligt. In het nieuwe stadsdeel Meerstad is plek voor veertien huizen, en op termijn mogelijk nog veertien.

‘Veertien huizen in Meerstad is geen basis voor een levensvatbaar hofje’

Daarmee is de maat vol, zegt Noaberhof-voorzitter Ger Koenen. Veertien huizen is simpelweg te weinig om een levensvatbaar hofje te realiseren zoals de leden voor ogen staat: rondom een gezamenlijke hoftuin en met een gemeenschapshuis met gedeelde (zorg)voorzieningen. ,,Dit is geen basis voor een hofje’’, zegt Koenen. ,,Niet financieel en ook niet sociaal.’’

Om het plan rendabel op te kunnen zetten is minstens het dubbele nodig, is woensdag ook overal op de protestborden te lezen: ‘minimaal 28 huizen’. En liever nog meer, rond de veertig, zegt Peter Prak, geestelijk vader en stuwende kracht achter de opkomst van knarrenhofjes in Nederland. Hij vreest mét de Noaberhof-leden voor verder oponthoud.

Prak schetst op de Grote Markt een geschiedenis van praten, wachten, praten en weer wachten. ,,Als we gemiddeld twee keer per jaar rond de tafel hebben gezeten is het veel’’, zegt hij. Waar andere gemeenten in het land actief de schouders onder knarrenhof-projecten zetten en doorgaans binnen een jaar tot concrete plannen komen, laat Groningen de initiatiefnemers bungelen, in Praks ogen.

Deze week ook tegenslag voor vergelijkbaar plan in Garmerwolde

Dat speelt niet alleen de Noaberhof parten, ook de vergelijkbare plannen voor de Garmerheerd in Garmerwolde dreigen nu averij op te lopen. De grondeigenaar zegde deze week formeel het koopcontract op omdat er al een jaar niets aan de planvoorbereiding is gedaan doordat de initiatiefnemers vergeefs wachtten op helderheid van de gemeente.

Toch is nog iets meer geduld precies wat verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf woensdag vraagt van de demonstranten op de Grote Markt. ,,In april/mei gaan we met elkaar rond de tafel om samen plannen uit te werken’’, belooft hij, alvorens de ouderen hem symbolisch een bak geraniums overhandigen: ,,Wij zijn er zelf nog lang niet aan toe om daar achter te gaan zitten.’’

Wethouder blijft optimistisch over kansen Noaberhof

,,Groningen heeft een goeie traditie van hofjes en andere bijzondere woonvormen voor ouderen’’, vindt Van der Schaaf. ,,Er zijn heel veel voorbeelden waar dat buitengewoon gelukt is.’’ Ook over de Noaberhof blijft hij optimistisch. ,,Maar het lastige is wel dat we met deze groep vaak tegenover elkaar in plaats van naast elkaar zijn komen te staan. Het zou goed zijn als we het de komende tijd meer kunnen zoeken in samenwerking dan in tegenstand.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu