Groningse kustprojecten buiten campagne

Groningse kustprojecten buiten campagne

Voor de initiatiefnemers van de campagne ‘Bescherm de kust' tellen bouwplannen voor de Groningse waddenkust niet mee. Ze zijn van de campagnewebsite verwijderd.

Voor de initiatiefnemers van de campagne ‘Bescherm de kust' tellen bouwplannen voor de Groningse waddenkust niet mee. Ze zijn van de campagnewebsite verwijderd.

Het gaat in elk geval om de plannen voor een theehuis in de Westpolder bij Vierhuizen en voor windmolens ten westen van de Eemshaven.

,,Ik begrijp het niet'', zegt Douwe Hollenga uit Groningen, die de molens aanmeldde. ,,In mijn beleving hebben windmolens grote impact op de kust.''

De kustcampagne ontstond eind vorig jaar in Zeeland en Zuid-Holland en werd uitgebreid nadat minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) haar plan bekendmaakte om de bouwregels langs de kust te versoepelen.

Zes natuur- en milieuorganisaties namen het initiatief voor een petitie. Dinsdag boden zij bijna 90.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aan. Die lijkt in meerderheid op het plan tegen.

Behalve ondertekenen konden sympathisanten ook bouwplannen melden die nog niet op de campagnewebsite stonden.

Dat deed Hollenga, en dat deden inwoners van de Westpolder die eerder protesteerden tegen het plan van provincie en gemeente om aan de rand van de kwelder een theehuis te bouwen.

Tot Hollenga's verbazing was het windmolenplan vorige week opeens weer van het kaartje verdwenen, nadat het daar een aantal dagen op had gestaan. Van Natuurmonumenten, de beheerder van de site, kreeg hij te horen dat de campagne alleen over bebouwing gaat.

De inwoners van de Westpolder ontdekten maandagavond dat ‘hun' theehuis eveneens was verwijderd. Zij hebben daarover nog geen bericht ontvangen.

Dat komt nog wel, beloofde Frans van Zijderveld van Natuurmonumenten gistermiddag. ,,Er zijn de afgelopen dagen heel veel plannen aangemeld. Het was onze bedoeling die allemaal eerst te beoordelen, maar dat is niet gelukt. Daardoor hebben sommige plannen wel even op de site gestaan.''

Volgens Van Zijderveld vallen de Groningse en Friese kust echter niet onder de campagne, uitgezonderd de bewoonde Waddeneilanden.

,,Dat betekent niet dat wij er geen mening over hebben'', benadrukt hij. ,,Ook een boortoren boven Schiermonnikoog was aangemeld en daar zijn wij fel op tegen. Maar vanuit collega's als Het Groninger Landschap (GL) en de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMF) is tot nu toe geen verzoek om uitbreiding van de campagne gekomen.''

GL is mede-initiatiefnemer van het theehuis in de Westpolder, de NMF heeft er niets op tegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu