Groningse makelaar Van der Houwen introduceert contactloze huizenbezichtiging: 'Dit heeft ook na corona de toekomst'

Makelaar Jacco van der Houwen tijdens een bezichtiging in 2016. Foto: Archief Corné Sparidaens

Wie deze dagen een huis uit het aanbod van de Groningse makelaardij Van der Houwen bezichtigt, heeft het rijk helemaal alleen: geen verkoopmakelaar, geen bewoners, geen andere kijkers. Van der Houwen experimenteert met contactloos verkopen.

„Helemaal corona-proof”, zegt makelaar Jacco van der Houwen. Hij zorgt voor alle zekerheid dat er ook ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn in de huizen die hij laat zien. „Maar het biedt veel meer voordelen. We waren hier al langer mee bezig, maar door de huidige omstandigheden ontwikkelen we het nu nog sneller.”

Kijker opent en sluit de voordeur met slim wifislot

Hoe werkt contactloos bezichtigen precies? Geïnteresseerde kopers kunnen zich online aanmelden om op een bepaalde tijd te komen kijken. Ze krijgen op hun telefoon een code gestuurd om de deur van de woning te openen. „We werken met een slim slot op wifi”, verklaart Van der Houwen. „Een soort elektromotortje dat je op de deur monteert. Na de bezichtiging neem ik het slot weer mee.”

Voor de veiligheid vraagt Van der Houwen kijkers van tevoren een aantal persoonlijke gegevens op te sturen. Zo weet hij wie hij binnenlaat. Verkopers adviseert hij om in ieder geval geen dure elektronica en geld in huis te laten liggen. „Dat is het voornaamste. Een televisie of een bankstel wordt toch niet zomaar gestolen.”

‘Verkopers hoeven zelf nergens bij te zijn, kopers kunnen kijken wanneer ze willen’

De makelaar heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe manier van werken. „Ik denk echt dat het de toekomst heeft, niet alleen in coronatijd. Verkopers kunnen zelf lekker een paar dagen weg en hoeven nergens bij te zijn. En kopers willen het liefst komen kijken op momenten dat de makelaar niet wil werken: ‘s avonds en in het weekend. Dat kan nu ook.”

Makelaar Sjirk de Jong uit Delfzijl, woordvoerder van makelaarsvereniging NVM in Groningen, vindt het een interessant plan. „Van der Houwen heeft sowieso vaker vernieuwende ideeën.” Op zich is dat mooi - ‘zo blijft het werk spannend’ - maar inhoudelijk heeft De Jong wel bedenkingen bij contactloos bezichtigen.

‘Verkoopmakelaar is meer dan conciërge’

„Zo reduceer je de verkoopmakelaar tot een soort conciërge die alleen de deur open en dicht doet”, vindt hij. ,,Terwijl je echt wel meer toevoegt. Je kunt inspringen op vragen of twijfels die kopers hebben, je denkt mee over wie de beste koper is voor een huis. Dat is niet zomaar automatisch de hoogste bieder. Daarom doe ik ook niet aan open huizen. Ik werk alleen met kijkdagen, zodat ik iedereen individueel kan spreken.”

„Dit zullen lang niet alle collega’s met me eens zijn”, lacht Van der Houwen, „maar ik vind dat ik bij een bezichtiging niet zo nodig ben. Mensen willen dan vooral ervaren: wat is dit voor huis, vind ik het hier leuk. Vragen stellen ze nauwelijks. Als ze toch iets van me willen weten, kunnen ze natuurlijk een berichtje sturen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu