Groningse ontmaskert bridgekampioenen

Mede dankzij nijver speurwerk van Maaijke Mevius uit Groningen is het Italiaanse bridgepaar Fulvio Fantoni en Claudio Nunes betrapt op vals spel.

Mede dankzij nijver speurwerk van Maaijke Mevius uit Groningen is het Italiaanse bridgepaar Fulvio Fantoni en Claudio Nunes betrapt op vals spel.

Het gaat niet om de eerste de besten, maar om de nummers 1 en 2 op de wereldranglijst bridge. Het paar komt uit voor Monaco. Door de aantijgingen heeft het land zich inmiddels teruggetrokken van het wereldkampioenschap bridge volgende week zaterdag in India.

Schandalen
Eerder was het tweetal betrokken geweest bij een incident in de bridgewereld, dat de laatste tijd wordt geteisterd door schandalen. Voor Mevius (43), zelf bridgespeler bij de Groninger vereniging De Zeerob, aanleiding om video-opnamen van het bridgepaar te bestuderen. Deze spelen kunnen op internet door iedereen worden bekeken. ,,Ik ben zelf onderzoeker bij Astron in Dwingeloo, dus het is een beetje mijn vak'', verklaart de Groningse.

Het viel haar ‘vrij direct' op dat het tweetal de kaarten tijdens de eerste slag van de dertien slagen die het bridgespel kent op een gekunstelde wijze op tafel legde. ,,Dit gebeurde bij alle eerste slagen van de spellen die ik bestudeerde. Na een stuk of vijftien spelen ontdekte ik dat er regelmatigheden optraden. Ze gaven elkaar heimelijk signalen, wat streng verboden is in het bridgespel.''

Morsesignalen
Mevius zegt er nadrukkelijk bij dat ze niet de enige is die bewijs van het vals spel tegen het vermaarde bridgeduo vergaarde. Het duo werd er eveneens op betrapt dat het elkaar informatie verschafte door op een bepaalde wijze met een pen te klikken, vergelijkbaar met het uitzenden van morsesignalen. ,,Maar mijn bewijs was wel het makkelijkst te presenteren en zeer overtuigend.''

Ze heeft haar bewijs vervolgens doorgestuurd aan een onderzoeksteam onder leiding van de Noorse bridgeprofessional Boye Brogeland. Die is deze zomer een klopjacht begonnen op valsspelers.

Onderzoek
Het Italiaanse bridgepaar is nog niet geschorst, maar het heeft zich inmiddels wel teruggetrokken van wedstrijden. De Europese Bridge Liga is bezig een onderzoek in te stellen naar de van fraude betichte Fantoni en Nunes. Als het vals spel wordt bewezen, moet het verdachte duo eerder gewonnen titels mogelijk inleveren. Het kan zijn dat Nederland, dat in 2012 op het EK in Dublin een zilveren plak won, alsnog goud bemachtigt.

Nieuws

Meest gelezen

menu