Groningse patiënten doen mee aan onderzoek naar tbc-vaccin tegen corona

Een man laat een pleister zien nadat hem het BCG-vaccin is toegediend. Foto: BackyardProduction

Het Martini Ziekenhuis Groningen en het UMC Groningen doen mee aan een landelijk onderzoek of een bestaand tbc-vaccin werkt tegen het coronavirus.

Zo krijgen tussen de 300 en 350 oudere patiënten van het Martini Ziekenhuis het zogeheten BGC-vaccin of een placebo toegediend. In heel Nederland doen 22 ziekenhuizen aan deze studie mee, die wordt geleid door het UMC Utrecht.

Het BCG-vaccin wordt al jarenlang gebruikt tegen de ziekte tbc en is wereldwijd het meest toegediende vaccin. Al eerder dit jaar waren er aanwijzingen dat het vaccin de weerstand tegen het coronavirus ook kan versterken. Het geeft het afweersysteem een tijdelijke oppepper waardoor de ziekte Covid-19 milder verloopt, is de verwachting.

Er zijn ook diverse vaccins in ontwikkeling die speciaal bedoeld zijn tegen het coronavirus, maar die zijn nu in Nederland nog niet beschikbaar.

Milder verloop

Longarts Henk Kramer van het Martini Ziekenhuis: ,,Als het BCG-vaccin inderdaad de kans op een infectie met het coronavirus verkleint of leidt tot een milder verloop van de ziekte, dan zou dat natuurlijk heel goed nieuws zijn. Mooi om te zien dat we met zoveel ziekenhuizen de krachten bundelen om dit onderzoek op te zetten en uit te voeren.’’

Deelnemers aan het onderzoek zijn 60 jaar of ouder, onder behandeling in één van de deelnemende ziekenhuizen en hebben een chronisch ziekte of een operatie achter de rug. Patiënten worden gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek door hun behandelend arts.

De komende twee maanden worden er landelijk tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen benaderd om mee te doen. De helft van hen krijgt eenmalig het BCG-vaccin toegediend, de andere helft krijgt een placebo, een vloeistof zonder werking; dit wordt bepaald door loting. De deelnemers met en zonder BCG-vaccinatie worden gedurende zes maanden gevolgd om te zien hoeveel corona-besmettingen optreden en luchtweginfecties waarvoor een medische behandeling nodig is. Rond het einde van dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Subsidie 8,5 miljoen euro

De BCG-PRIME studie is de vierde studie in Nederland met het BCG-vaccin tegen Covid-19 in korte tijd. De BCG-PRIME studie is opgezet door het UMC Utrecht met steun van het ministerie van VWS en is gefinancierd door middel van een ZonMw-subsidie van maximaal 8,5 miljoen euro.

Aan de studie nemen deel de Nederlandse academische ziekenhuizen (Amsterdam UMC, Erasmus MC, LUMC, Radboudumc, UMC Groningen, UMC Maastricht, UMC Utrecht), de Santeon topklinische ziekenhuizen (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, OLVG, St. Antonius Ziekenhuis) en verder Amphia Ziekenhuis, Ziekenhuis Bernhoven, Haga Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Rijnstate Ziekenhuis en het Zuyderland Ziekenhuis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu