Groningse student heeft beste idee voor 'anderhalvemeter-toerisme': eenrichtingsverkeer langs alle mooie plekjes van de stad

Mónica Burgmeijer bedacht een plan om de horeca weer te kunnen laten opstarten: in de open lucht, met inachtneming van anderhalve meter afstand. Links van haar Sieger Dijkstra, rechts Barbara Risselada. Foto Sebastiaan Rodenhuis

Hoe houd je noordelijke steden en dorpen ook in coronatijden gezellig? Student Mónica Burgmeijer bedacht ‘BinnensteBuiten’: op een eenrichtingsroute langs de mooiste toeristische plekken verkopen de restaurants en cafés hun lekkernijen buiten in kraampjes.

Met dat idee heeft Burgmeijer de wedstrijd gewonnen die is uitgeschreven door noordelijke ondernemersverenigingen, marketingorganisaties en NDC mediagroep. Doel daarvan is om het ‘anderhalvemetertoerisme’ een impuls te geven.

De afgelopen dagen kwamen meer zo’n 240 plannen binnen, uit de drie noordelijke provincies. „Van BinnensteBuiten waren we echt onder de indruk”, zegt voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord. „Het is niet op één café of restaurant gericht, maar verbindt de horeca. En het is niet alleen in Groningen toe te passen, maar ook in andere dorpen en steden.”

Uit liefde voor de horeca

Dijkstra overhandigde Burgmeijer haar prijs - een cheque die precies anderhalve meter breed is - woensdagochtend op de Grote Markt, samen met directeur Barbara Risselada van Marketing Groningen.

Burgmeijer is blij dat haar idee gewonnen heeft. Ze hoopt de noodlijdende horeca er een hart mee onder de riem te steken. „Ik heb zelf acht jaar in de bediening gewerkt, onder andere bij Hooghoudt”, wijst ze naar de zuidwand van de Grote Markt. „Ik houd ontzettend van de horeca.”

Zo snel mogelijk uitvoeren

Dijkstra zou het liefst zien dat ‘BinnensteBuiten’ tot een draaiboek wordt verwerkt waar iedere stad zelf mee aan de slag kan. De Groningse wethouder Paul de Rook heeft al laten weten dat hij graag meedenkt over de uitvoering van het idee. „Hoe sneller we het kunnen uitvoeren, hoe beter”, zegt Dijkstra.

Eerder is gezegd dat met de meest bruikbare ideeën uit de prijsvraag direct begonnen kan worden, als het kabinet besluit dat de toerisme- en recreatiesector weer kan opstarten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu