Groningse uitvinding maakt voorspellen hartinfarct nog preciezer

De AGE-reader van het UMCG.

De Groningse uitvinding AGE-reader is ook bij gezond lijkende mensen een belangrijke voorspeller van toekomstige ziekte of overlijden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Groningen naar data-gegevens van bijna 73.000 deelnemers van Lifelines, dat donderdag gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke tijdschrift .

Binnen een minuut risico op overlijden bekend

Aan de hand van autofluorescentie in de huid kan de huisarts met behulp van een AGE-reader binnen een minuut het risico op suikerziekte (type 2), hart- en vaatziekten of overlijden voorspellen bij de gemeten persoon. ,,Dat geeft aanvullende informatie op de gebruikelijke methodes, zoals cholesterol of glucose meten, en is dus preciezer”, licht hoofdonderzoeker Bruce Wolffenbuttel toe.

Van de bijna 73.000 Lifelines-deelnemers die de versuikeringsproducten (AGE’s) in hun onderarm hebben laten meten bleek gemiddeld vier jaar later 1,4 procent diabetes te hebben ontwikkeld, 1,7 procent had hart- en vaatziekten en 1,3 procent was overleden. De eerder gedane autofluorescentie-metingen bleken achteraf bekeken een grote voorspellende waarde te hebben. ,,Hoe hoger de uitslag, hoe groter de kans op ziekte of overlijden.”

Confronterende voorspelling

Het risico op een hartinfarct is een confronterende voorspelling, erkent Wolffenbuttel, hoogleraar endocrinologie en grondlegger van het noordelijk bevolkingsonderzoek Lifelines. ,,Maar niet confronterender dan andere metingsmethodes. Als je deze boodschap krijgt, zul je je bloeddruk en cholesterolgehalte omlaag moeten brengen door gezonder te leven, meer te bewegen en vooral door te stoppen met roken.”

De AGE-reader is al in 1996 uitgevonden, door onder andere professor Andries Smit en internist Reindert Graaff van het UMCG. Zij zijn aandeelhouder in het bedrijf Diagnoptics, dat het apparaat verkoopt , en hebben met zeven anderen meegewerkt aan het onderzoek. Er zijn eerder al zeker 150 wetenschappelijke artikelen aan het meetmiddel gewijd. ,,Maar altijd onder risicogroepen, zoals mensen met diabetes of een slechte nierfunctie. Nooit onder gezonde mensen en niet eerder zo grootschalig”, zegt Wolffenbuttel. Sinds dit jaar heeft Diagnoptics een nog kleiner apparaat op de markt gebracht, dat AGE’s in de huid van de hand meet.

Waaraan de 928 Lifelines-deelnemers uit de onderzochte groep zijn overleden, is overigens niet bekend. ,,Daar richt ons vervolgonderzoek zich op, maar de verwachting is dat dit in veel gevallen een hartinfarct zal zijn geweest.”

Nieuws

menu