Groningse veelpleger zit jaren opgesloten voor winkeldiefstallen

Rechtbank in Groningen - foto: Rob Zijlstra / DVHN

De rechtbank heeft voor de vierde keer de twee jaar durende veelplegersmaatregel ISD opgelegd aan de 55-jarige Laurens H. uit Groningen. Het komt niet vaak voor dat de maatregel zo vaak aan één persoon wordt opgelegd.

De maatregel is bedoeld om meestal verslaafde criminelen op het rechte pad te krijgen. Voor een gering strafbaar feit, een fietsendiefstal volstaat, kan de maatregel worden opgelegd. Voor H. geldt dat de maatregel vooral is bedoeld om de maatschappij tegen hem te beschermen. H. steelt uit winkels en kan dat niet laten.

Verdachte stelde zelf 8 maanden cel voor

H. bewandelt al 35 jaar het criminele pad. In mei van dit jaar pleegde hij twee winkeldiefstallen bij een filiaal van Albert Heijn. H. steelt op bestelling in ruil voor drugs. Ditmaal ging het om ijs en blikjes mixdrank. Hij had zelf voorgesteld hem acht maanden celstraf te geven.

Wie ISD krijgt zit twee jaar vast, maar krijgt ook hulp aangeboden. Laurens H. heeft voor relatief kleine vergrijpen een flink deel van zijn leven in gevangenissen doorgebracht. Daar komen nu weer twee jaar bij. De aangeboden hulp heeft weinig opgeleverd. H. is ondanks langdurige detenties nog altijd verslaafd.

Nieuws

Meest gelezen

menu