Groningse zomerhit 'Mooie dag' van Steernvanger is nummer één op Belgische radio

Steernvanger in 2018 met rechts Dion Bouwes. Foto: Archief VHN/Corné Spardiaens

Een nummer één hit scoren zonder dat je een fysieke single hebt. De Groningstalige band Steernvanger bewijst dat het kan. Het nummer 'Mooie dag' staat op de eerste plaats van de lijst met honderd meest gedraaide platen van Jouwradio in... België.

,,Het is belachelijk. Raar. Heel apart. We spreken geen woord Belgisch. Ze vinden het Gronings kennelijk toch wel leuk", reageert zanger/gitarist Dion Bouwes op het succes bij de Zuiderburen.

Steernvanger moet de eerste plaats op de lijst delen met Wim Helsen ('Draken') en Wim Leys ('als ik jou zie'). De liedjes van de drie artiesten werden op Jouwradio de afgelopen dertig dagen elk 56 keer gedraaid. Pas op nummer 9 komt weer een Nederlandse act voorbij, Kraantje Pappie en Paul Sinha met het lied 'Hoe het loopt'.

 

Bouwes toont zich verbaasd over het radiosucces, ook al stond de band eerder op dezelfde zender een week lang in de dag top 3. Daar kunnen luisteraars hun favoriete nummers voor inzenden. ,,We hebben zelf ook wel op ons nummer gestemd", verklapt de muzikant. Een effect op de ranglijst zag hij echter niet. ,,We hebben totaal geen idee hoe vaak er gestemd wordt."

Ook op 1 bij RTV Noord

Bouwes zegt Jouwradio niet te kennen. ,,Ik luister er ook niet naar. Ze draaien er van alles als het maar Nederlandstalig of verwant aan de Nederlandse taal is."

Volgens Bouwes is de aandacht van de Belgen voor 'Mooie dag' niet het gevolg van een ijverige plugger. ,,Een echte plugger is voor ons niet te betalen. We hebben er wel een maar die doet niet meer dan het nummer rondsturen."

Ook al is de verbazing over het Belgische radiosucces groot, het is niet de enige nummer één notering voor Steernvanger. De band staat ook al drie weken op de eerste plaats in de Noord 9 van RTV Noord . Die lijst staat ook Engelstalig werk toe, van onder anderen Inge van Calkar.

Het succes op de hitlijsten levert de band vooralsnog geen gevulde portemonnees, sportwagens en villa's met zwembaden op. Sterker, wie in een platenzaak vraagt naar een single of lp/cd van de band, gaat met lege handen naar huis. ,,We hebben nog geen fysieke producten uitgebracht. We verkopen nog niks. Alles is op Spotify nog vrij verkrijgbaar. Verkoop is niet belangrijk voor ons. Optreden is het leukste."

60.000 views voor de clip

De clip van Mooie Dag is op Facebook al 60.000 keer bekeken. ,,Dat is een hoop voor ons." Ook de website van de band wordt in toenemende mate bezocht.

Een handige manager zou dan opperen om het ijzer te smeden nu het heet is. ,,Er zit wel wat in de pijplijn. Er komt ook zeker wel wat aan maar we doen het rustig aan. Opnemen in de studio gaat niet vanzelf. Het kost een hoop tijd en geld."

Over veertien dagen zit de band weer een een weekend in de studio. ,,Dan nemen we twee nummers op. We willen de nummers goed opnemen en mixen. We denken eerst aan een ep met zes nummers en daarna een heel album. Het moet wel allemaal betaald worden. Als band hebben we momenteel weinig inkomsten. Gelukkig staan er weer wat optredens geboekt dus dan komt er weer wat binnen."

Ondertussen heeft Steernvanger zonder een plaat uit te brengen een nummer-één-hit in eigen regio en iets verder weg, in België. Die zijn binnen. Bouwes blijft zich erover verbazen. ,,Heel bijzonder, heel apart.”

De eerstvolgende optredens van Steernvanger zijn: 2 oktober Andledon Den Andel en 16 oktober in vanSlag Borger .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu