Groot datalek bij Instituut Mijnbouwschade Groningen: 40.000 documenten op straat

Foto: Shutterstock

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft afgelopen week een datalek plaatsgevonden. Het zou gaan om 40.000 documenten.

Het IMG meldt dat het datalek plaatsvond bij het overzetten van documenten van een oude naar een nieuw systeem. Het zou gaan om documenten die te maken hebben met de regelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zoals subsidieaanvragen voor de verduurzaming van een huis.

Onderzoek

Het lek werd ontdekt nadat een aanvrager meldde de documenten van iemand anders in zijn eigen dossier te zien. Dit zogeheten ‘Mijn dossier’ is alleen voor die specifieke aanvrager in te zien na inlog met een eigen DigiD.

Het IMG is daarop een onderzoek gestart en heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Onderzoek moet uitwijzen of naast de ene melding, nog meer schademelders de verkeerd geplaatste documenten hebben ingezien. Mogelijk neemt het IMG daarop nog vervolgmaatregelen.

Dossier tijdelijk niet toegankelijk

Als tijdelijke maatregel werd het voor aanvragers vanaf 12:30 uur onmogelijk gemaakt om documenten voor de afhandeling van dossiers van fysieke schade te bekijken. De documenten voor een eventuele aanvraag voor vergoeding van waardedaling zijn online nog wel te zien. Het IMG meldt dat in dat deel van het online dossiers geen verkeerde documenten zijn geplaatst.

De documenten die gelekt zijn worden door het IMG verwijderd. Naar verwachting zal het verwijderen ten hoogste een dag duren. Zodra het verwijderen is afgerond, zijn de documenten voor fysieke schade weer beschikbaar in de online dossiers.

Nieuws

Meest gelezen

menu