Groot en monumentaal van buiten; rot en ziek van binnen: bomen SOGK in gevaar

Groot en monumentaal van buiten; rot en ziek van binnen. Groen, cultureel erfgoed van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) is in gevaar. Meer oude bomen dan gedacht hebben ernstig te lijden van de aanhoudende hete, droge zomers en te natte winters.

Oude bomen van de stichting Oude Groninger kerken zijn er slecht aan toe. Op verschillende plekken moeten bomen omgezaagd worden, zoals in de oude pastorietuin (nu restaurant De Amshoff) van Kiel-Windeweer. Daar gaan elf bomen plat.

Oude bomen van de stichting Oude Groninger kerken zijn er slecht aan toe. Op verschillende plekken moeten bomen omgezaagd worden, zoals in de oude pastorietuin (nu restaurant De Amshoff) van Kiel-Windeweer. Daar gaan elf bomen plat. Foto: Harry Tielman

Het groenbeheer gaat op de schop. Noodgedwongen. Een dure taak en het vergt veel van de SOGK, waar elke euro er een is. De SOGK schat de extra kosten jaarlijks op enkele tonnen. ,,In tegenstelling tot het behoud van onze gebouwen, kunnen wij voor het groenbeheer amper financiële ondersteuning krijgen’’, zegt Miriam van der Waart van de SOGK.

Nieuws

Meest gelezen

menu