Groot opgezette Oogdag in Groningen

De Oogdag richt zich tot iedereen die iets met ogen heeft: slechtzienden en blinden, hun omgeving en professionals. Foto: Pixabay

Staar, de voorleesbril, tafeltennis voor blinden. Het komt zaterdag 2 november allemaal aan de orde tijdens de vierde editie van De Oogdag in Groningen.

De Oogvereniging houdt deze tweejaarlijkse oogdag tussen 13.00 en 16.30 in het Best Western Plus Hotel Groningen-Plaza. De Oogdag richt zich tot iedereen die iets met ogen heeft: slechtzienden en blinden, hun omgeving en professionals. De vorige edities toonden aan dat vooral mensen die beginnend slechtziend zijn, een grote behoefte aan informatie hebben.

Lezingen en demonstraties

Er blijkt, ondanks alles, veel mogelijk te zijn. Dat wil de Oogvereniging ‘in de kijker zetten’. Op het programma van het evenement staan lezingen, workshops en demonstraties.

Twee oogspecialisten geven een lezing over onderzoek en behandeling van veel voorkomende oogaandoeningen. Oogarts Van der Pol spreekt over ouderdomsoogaandoeningen, zoals maculadegeneratie en staar. Prof. Cornelissen stelt in zijn lezing ‘Kijken via het brein naar glaucoom’ lopend onderzoek in het UMCG voor.

Innovatieve hulpmiddelen

Workshops stellen innovatieve hulpmiddelen voor, zoals bijvoorbeeld de ‘voorleesbril’ of een toestel dat tv-ondertiteling voorleest. Andere workshops zoomen in op de impact van een oogaandoening op jezelf en je omgeving. En ook vrijetijdsbesteding en hobby’s komen aan bod, zoals kleien en showdown (een vorm van tafeltennis voor visueel beperkten).

Aandacht voor slechter horen en zien

Speciale aandacht is er voor mensen met de dubbele beperking in horen en zien, een groep die door de vergrijzing steeds groter wordt. Ook zijn er stands met hulpmiddelen en staan medewerkers van adviescentra voor slechtzienden en blinden klaar om alle vragen over slechter zien en blindheid te beantwoorden.

De entree is gratis.

Het volledige programma is te vinden op: www.oogvereniging.nl/oogdaggroningen . Aanmelden kan via: groningen@oogvereniging.nl of tel. 050-589 26 15.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu