Grootegast weert niet-inwoners op avond over azc

Kor Dijkstra // Archief DvhN

De inloopbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum (azc) voor 500 bewoners in Grootegast is donderdagmiddag en –avond alleen toegankelijk voor eigen inwoners.

De inloopbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum (azc) voor 500 bewoners in Grootegast is donderdagmiddag en –avond alleen toegankelijk voor eigen inwoners.

Om te voorkomen dat niet-inwoners binnenkomen die de bijeenkomst mogelijk willen verstoren, moeten belangstellenden zich bij de ingang van het gemeentehuis legitimeren. Daartoe heeft burgemeester Kor Dijkstra (foto) woensdagmiddag in overleg met politie en justitie besloten. Met name de ongeregeldheden rond de komst van een azc in Heest is hiertoe aanleiding. Een soortgelijke inloopbijeenkomst rond de komst van asielzoekers werd in Ede zelfs afgeblazen.

Protesten

Burgemeester Dijkstra zegt dat geen signalen zijn binnengekomen die erop wijzen dat er lieden zijn die de loopbijeenkomst willen verstoren. Het azc is gepland op het bedrijventerrein in Grootegast. Tweederde van de ondernemers die hier actief is, maakte volgens Dijkstra aan raadsfracties kenbaar tegen de komt van het azc zijn. Ondernemers vrezen onveilige toestanden. Een deel van de bezwaarden baseert zich volgens de burgemeester op ervaringen vanuit het verleden. Tot tien jaar geleden was op dit industrieterrein ook een azc in bedrijf.

Volgens de burgemeester deden sommige ondernemers in die tijd nare ervaringen op. ,,Zij reppen nu van incidenten waar ik nooit van heb geweten en de politie evenmin.'' De komst van een azc leidde destijds ook tot protesten. Na de besluitvorming hierover keerde de rust snel terug, zegt de burgemeester.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu