Grootschalige stroomuitval op chemiepark in Delfzijl. Geen relatie met verholpen stroomstoring in omgeving Loppersum en Zeerijp. 'Ons netwerk is in orde'

Foto: Noordernieuws

Het chemiepark bij Delfzijl is donderdagochtend getroffen door een stroomstoring. Meerdere fabrieken liggen hierdoor stil. Ook 542 huishoudens in de omgeving van Appingedam, Loppersum en Zeerijp zaten geruime tijd zonder stroom. Van een relatie is evenwel geen sprake.

Dat zegt Enexis-woordvoerder Jan Bakker. ,,De stroomuitval op het chemiepark heeft helemaal niets met de stroomstoring in Loppersum en omgeving te maken.”

Het gaat zelfs om totaal verschillende netwerken, weet Bakker. ,,Loppersum en omgeving hebben een 10 kV-netwerk, naar het chemiepark loopt een 20 kV-lijn. En die laatste is compleet intact. Ons netwerk is in orde.”

De storing in Loppersum, rond 09.30 uur veroorzaakt door graafwerkzaamheden, was kort voor 11.30 uur verholpen. Bakker: ,,Die begon met 1147 getroffen klanten. Dat heeft slechts enkele minuten geduurd. Daarna zaten nog 542 huishoudens zonder stroom.”

Noordstroomvoorziening draait

Op het chemiepark in Delfzijl is volgens brandweerwoordvoerder Harmen Kuijer sprake van grootschalige stroomuitval. ,,De fabrieken staan in de veilige stand en de noodstroomvoorziening draait.”

Niet alle fabrieken zijn volledig ontruimd, weet Kuijer: ,,Maar er staan heel veel mensen buiten. Ondertussen is ook nog sprake van twee ‘normale’ gaslekkages.”

Nieuws

Meest gelezen

menu