Westerwolde heeft bij de bestrijding van overlast in Ter Apel veel wensen vervuld zien worden. Maar de grootste wens, een opvanglocatie voor veiligelanders elders in het land, is nog altijd niet vervuld

In haar strijd tegen de overlast in Ter Apel heeft de gemeente Westerwolde veel wensen ingewilligd zien worden. Haar grootste wens blijft echter maar onvervuld.

De gemeentebestuurders van Westerwolde willen dolgraag een opvangplek voor veiligelanders elders in het land.

De gemeentebestuurders van Westerwolde willen dolgraag een opvangplek voor veiligelanders elders in het land. Foto: Archief Huisman Media

Die luidt dat mensen uit veilig verklaarde landen elders in het land worden opgevangen en niet meer in het asielcentrum in Ter Apel.

Burgemeester Jaap Velema uitte die wens deze week nog maar eens tijdens een terugblik op de afgelopen twee jaar. Jaren waarin het rijk in Ter Apel zogenoemde ketenmariniers aanstelde die de taak kregen de door veiligelanders veroorzaakte overlast te beteugelen.

Schadevergoeding voor winkeliers

Jaren ook waarin het dorp extra agenten kreeg, een asielbus ging rijden, schadevergoeding voor door asielzoekers bestolen winkeliers werd geregeld en in het asielcentrum een extra beveiligde afdeling voor veiligelanders werd opgezet.

Al deze maatregelen stonden op het verlanglijstje dat de bestuurders van Westerwolde ruim twee jaar geleden op tafel legden bij toenmalig staatssecretaris Mark Harbers. Hij en zijn opvolger Ankie Broekers-Knol (beiden VVD) bogen zich erover en willigden de wensen in, zij het niet altijd structureel.

Zo houdt de proef met de beveiligde afdeling eind dit jaar op en vraagt het in de benen houden van de asielbus om veel nawerk van Velema. De burgemeester probeert voor elkaar te krijgen dat dit vervoermiddel wordt ondergebracht bij de provincies Groningen en Drenthe of het COA en niet meer, zoals nu, bij de gemeente.

Lastig gevallen

Ondanks het inwilligen van de meeste wensen is er nog geen forse daling van de overlast zichtbaar. Diefstallen in winkels blijven doorgaan, COA-medewerkers en andere asielzoekers blijven lastiggevallen worden door veiligelanders.

Om van dat alles te worden verlost, willen de gemeentebestuurders dolgraag een opvangplek voor veiligelanders elders in het land. Het verdelen van die doelgroep over meer azc’s zou volgens Velema de druk op Ter Apel ook al verlichten, maar één centrale plek is de ultieme wens. Om die in vervulling te zien gaan is het wel nodig dat een andere gemeente zich aanbiedt. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu