Grote brand verwoest restaurant Kota Leek in centrum van Leek

Van twee kanten bestrijdt de brandweer het vuur.

Van twee kanten bestrijdt de brandweer het vuur. Foto: Persbureau Meter

Chinees restaurant Kota Leek in het centrum van Leek is verwoest door brand. Om 14.20 gaf de brandweer het sein brand meester.

Volgens de brandweer heeft iedereen de zaak in de Tolberterstraat op tijd kunnen verlaten. Eén persoon is door ambulancepersoneel meegenomen, vermoedelijk ter controle.

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar andere poogt overslag naar andere panden in het winkelgebied. Daarvoor zijn extra blusvoertuigen opgeroepen.

NL-Alert vanwege rook

In verband met de rookontwikkeling is er een NL-Alert uitgegaan. Mensen ten oosten van Leek, tot aan Hoogkerk, wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en de mechanische ventilatie uit te schakelen.

‘Ga zo snel mogelijk je huis uit!’

Dennis Dousma zit rond elf uur te werken in zijn thuiskantoor als hij rumoer hoort. Als hij uit het raam kijkt ziet hij vlammen uit het dak van het restaurant slaan. Niet veel later wordt hij gebeld door een buurman die ook brandweerman is: ‘Ga zo snel mogelijk je huis uit!’ ,,Dit moet een behoorlijke klap zijn voor die zaak”, zegt de grafisch ontwerper. ,,Er zijn dit weekend pinksterfeesten. Dat zijn normaal gesproken goede tijden voor de horeca.”