Het Wapen van Oudeschans is niet meer: grote brand verwoest monumentale boerderij. 'Ramp voor ons dorp dat het is afgebrand'

Het dorp Oudeschans heeft een van zijn pronkjuwelen verloren. De monumentale woonboerderij aan de Poortweg 1 is door brand grotendeels verwoest.

Het monumentale pand werd door de brand grotendeels verwoest.

Het monumentale pand werd door de brand grotendeels verwoest. Foto: Huisman Media

De brand brak vrijdagochtend in alle vroegte uit, rond de klok van 5 werd alarm geslagen. Het vuur woedde aanvankelijk in het achterste deel van het pand, door nog onbekende oorzaak. ,,En vervolgens verspreidde het zich snel naar het voorste deel’’, zegt brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper.

Rijksmonument voor belangrijk deel verloren

Verschillende brandweerkorpsen uit de regio werden opgetrommeld, uit Winschoten kwam een hoogwerker. Urenlang bluswerk kon niet voorkomen dat het rijksmonument voor een belangrijk deel verloren ging. Enkele muren bleven wel staan en stonden vrijdag rond het middaguur triest en eenzaam te smeulen. Brandweermensen waren toen nog altijd met nablussen bezig.

Persoonlijke ongelukken deden zich bij de brand niet voor. De drie bewoners, ouders en dochter, konden zich op tijd in veiligheid brengen.

Zij kochten de boerderij in 2013. Het pand had er toen al een heel lange geschiedenis opzitten. Het werd gebouwd in 1770, toen in Oudeschans nog een vestinggarnizoen was gevestigd. In het begin van de 19de eeuw werd het bewoond door Jacobus Heres, de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Bellingwolde. Hij was tevens boer.

Wapen van Oudeschans

Het pand bleef vervolgens heel lang een boerderij en werd enkele keren verbouwd, uitgebreid en/of gerenoveerd. In het begin van deze eeuw had het pand een andere functie; het deed dienst als hotel-café-restaurant. Het heette toen het Wapen van Oudeschans en was eigendom van de toenmalige gemeente Bellingwedde. De uitbaters vertrokken na een huurconflict met de gemeente, waarna er enige tijd tijdelijke bewoners in waren gehuisvest, om kraak te voorkomen. Vervolgens kochten de huidige eigenaren het.

Het pand stond op een beeldbepalende plek in het kleine, 100 inwoners tellende dorp, nabij het pittoreske kerkje. Het was een echte blikvanger. ,,Het is dan ook een ramp voor ons dorp dat het is afgebrand’’, zei Ko Lenting vrijdag, uren nadat ook hij was opgeschrikt door de sirenes van de brandweer.

Lenting woont vlakbij de brandplek, was als archeoloog betrokken bij opgravingen in het dorp en weet veel van de Oudeschansker geschiedenis. ,,Deze boerderij speelde een mooie rol in die geschiedenis. De huidige eigenaren hadden hem keurig opgeknapt. Het is een gemis dat het gebouw door brand is verwoest. En zo denkt iedereen in het dorp erover.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu