Grote kraan valt op ringweg Groningen tijdens werkzaamheden nieuwe zuidelijke ring. Werknemer raakt lichtgewond

Bij werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg is dinsdagochtend een grote kraan omgekieperd. De rigger, de werknemer die de kraanmachinist vanaf de grond assisteert, is daarbij lichtgewond geraakt.

De hijskraan die grote betonblokken moet tillen kantelde bij de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg.

De hijskraan die grote betonblokken moet tillen kantelde bij de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Foto: DVHN

De bouwvakkers waren bij het viaduct tussen de Gotenburgweg en de Osloweg bezig de kraan klaar te zetten toen het om 07.40 uur dinsdagochtend misging en de kraan omviel. Wat er precies fout is gegaan, is nog niet duidelijk. De Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) doet nu onderzoek.

Grote betonblokken

De rigger stond op de kraan toen hij voelde dat het gevaarte begon te kantelen. Hij is op het talud gesprongen en raakte daarbij lichtgewond. De werknemers die bij de weg bezig waren, bleven ongedeerd.

,,Met de kraan moeten grote betonblokken worden getild”, zegt woordvoerder Bert Kramer van Combinatie Herepoort. ,,Die komen in de grond en daar wordt een verkeersportaal, een verkeersbord dat over de weg hangt, op bevestigd.’’ De gevallen kraan kan 400 ton tillen en is van Wagenborg.

Nieuwe rijstrook

Combinatie Herepoort is bezig met aanpassingen aan de ringweg. Zo komt er bijvoorbeeld een nieuwe rijstrook. Het is niet duidelijk hoe lang het duurt voor de kraan geborgen is. Dat kan pas beginnen als het onderzoek is afgerond. Bovendien moet er een andere kraan komen om het grote werktuig op te tillen.

Afgeleid

De gevallen kraan vormt een afleiding voor de passerende automobilisten op de rotonde bij de Kieler Bocht. Die rijden daar langzaam om de kraan te bekijken. Naar verwachting heeft het ongeval geen gevolgen voor de werkzaamheden ter plaatse.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
De nieuwe zuidelijke ringweg
menu