Coronacrisis of niet, het Ruiten Aa Kanaal wordt hoe dan ook gebaggerd (ook al kan het eeuwfeest niet doorgaan)

Foto: Shutterstock

Het grote baggerproject in het Ruiten Aa Kanaal is van start gegaan. De komende maanden wordt bijna 100.000 kuub slib van de bodem gehaald.

De corona-crisis verandert daar niets aan. ,,Op het baggerschip zijn immers niet veel mensen tegelijk aan het werk’’, zegt Edwin de Gries.

Hij leidt het project namens het Waterschap Hunze en Aa’s, de eigenaar van het Ruiten Aa Kanaal. Dat loopt over 27 kilometer van Ter Apel naar Veelerveen en werd een eeuw geleden in gebruik genomen. Het droeg en draagt bij aan een goede afwatering in het gebied Westerwolde.

Eeuwfeest niet mogelijk

Het waterschap had graag het eeuwfeest van de waterweg willen vieren, bijvoorbeeld door schoolkinderen een musical op te laten voeren. De crisis maakt dat niet mogelijk. Maar nabij de Vlagtweddersluis ligt momenteel wel het baggerschip dat met een zuiger slib van de bodem haalt. Dat wordt vervolgens via een leiding naar een depot van een nabijgelegen landbouwbedrijf gebracht.

,,Deze klus wordt in opdracht van ons door een baggerbedrijf uit Zuid-Holland uitgevoerd, vooral omdat het kanaal te ondiep was geworden voor de recreatievaart’’, zegt De Gries. ,,Door het slib te verwijderen, zal het kanaal een diepte van zo’n 1,56 meter krijgen. Nu is het zo’n 1,30 meter diep. Overigens, niet al het slib verdwijnt van de bodem, er blijft nog een kleine laag liggen.’’

Het baggerschip daalt de komende weken af naar het zuiden en ‘pakt’ ook meteen het Bourtangerkanaal mee. Ook dat herbergt te veel slib. ,,Aan het eind van dit jaar is de hele klus normaal gesproken klaar en het kanaal voor de komende 20 jaar weer goed bevaarbaar. Onderdeel van het project is overigens ook dat we 3,7 kilometer oever natuurvriendelijk maken.’’

Het waterschap trekt voor het baggerproject zo’n miljoen euro uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu