Grunneger Vlag hangt straks in Statenzaal Groningen

Het begon als een grapje, maar mondde uiteindelijk uit in een breed gedragen motie: na het zomerreces hangt de Groningse provincievlag fier in de Statenzaal bij alle vergaderingen van Provinciale Staten.

De Groningse provincievlag prijkt straks standaard in de Statenzaal bij vergaderingen van Provinciale Staten.

De Groningse provincievlag prijkt straks standaard in de Statenzaal bij vergaderingen van Provinciale Staten. Foto: Archief DvhN/Anne Marie Kamp

Het was Robert Pestman van de eenmansfractie Code Oranje die erover begon in een terugblik op zijn bewogen eerste jaar in de Groninger Staten. ,,Wat mij tegenviel toen ik aantrad was: waarom hangen er geen vlaggen van Nederland en onze provincie?’’, aldus het Statenlid dat zich in december afsplitste van Forum voor Democratie. ,,Dat had ik toch wel verwacht in dit huis van de democratie.’’

Statenmeerderheid sluit aan bij spontane motie Code Oranje

Prompt werd hij uitgedaagd door fractievoorzitter Dries Zwart van de Partij voor het Noorden om daar verandering in te brengen met een concreet voorstel. Staande de vergadering tuigde hij een motie op met steun van PvhN, Groninger Belang, CDA, 50Plus, FvD, PVV en Ons Groningen.

Uiteindelijk kreeg Pestmans spontane actie een ruime Statenmeerderheid. Ook coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie sloten zich aan bij zijn ‘sympathieke’ vlaggenmotie. Alleen de SP, Partij voor de Dieren en een deel van de GroenLinks-fractie stemden tegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu