Hackers Whatsapp zijn hondsbrutaal, kijk hier hoe ze te werk gaan: 'Ik weet jullie te vinden, 1 voor 1' (zo beveilig je jezelf)

Foto: Shutterstock

De politie ziet een flinke toename in aangiftes van fraude via Whatsapp. Hackers zijn fanatiek bezig in het overnemen van Whatsapp-accounts. Ze zijn hondsbrutaal. Een inkijkje in de werkwijze: 'Jullie zijn allemaal aan de beurt.' En lees hier ook je jezelf wapent tegen de hackers.

De Groningse Rogier zit thuis op de bank als hij een sms ontvangt van een voor hem onbekend telefoonnummer. Het bevat een 6-cijferige code.

Meteen erna volgt een bericht op Whatsapp, afkomstig van Anne (niet haar echte naam), een bekende van Rogier. Ze vraagt hem naar de net ontvangen code. Die zou per ongeluk naar zijn telefoon verstuurd zijn.

„Ik werd meteen argwanend", zegt Rogier. „Ik ben ook best scherp op dit soort dingen en ik let goed op."

Overname account

Toch gaat het mis. Niet veel later is zijn Whatsapp-account overgenomen. Anne blijkt niet Anne. Een hacker heeft haar account al overgenomen en spreekt via haar naam.

Wat volgt zijn berichten die vanuit Rogiers naam naar zijn contacten worden gestuurd in Whatsapp. Zijn vrouw zit naast hem op de bank en ontvangt zo'n bericht.

'Hey, kan jij mischien 680,95 missen? Spoedgeval'. „We moesten er bijna om lachen. Mijn vrouw zegt: ik zit naast je. Waarom vraag je me dit zo?"

Verraderlijk: methode doet minder alarmbellen afgaan

Toch is de methode verraderlijk. Hetzelfde bericht gaat ook naar andere contacten, die niet naast Rogier op de bank zitten.

En waar Whatsapp-fraude eerder vaak nog ingeleid werd met het bericht dat iemand een nieuw nummer zou hebben, wordt die stap hier overgeslagen omdat het volledige account is overgenomen. Het doet mogelijk geen alarmbel afgaan bij de ontvanger.

Rogier zit in een appgroep. Uit die groep blijken zes mensen gehackt. „En met ieder account dat ze overnemen proberen ze twee dingen", zegt Rogier. „Contacten geld afhandig maken en de accounts van contacten overnemen. Zo verspreidt het heel snel."

Hacker spreekt: 'Weet jullie te vinden. GANGSHIT BRRRR'

Meerdere mensen in de appgroep van Rogier hebben door dat hun account is gehackt. Ze kunnen zelf nog wel berichten sturen. Als iemand in de Whatsapp-groep oppert om van Whatsapp af te gaan laat de hacker zelf van zich horen.

Onder de naam van Jelle, een van de leden van de appgroep, schrijft hij: 'Hahahaha de hacker bevindt zich weer hier jullie zijn allemaal aan de beurt 1 voor 1. Groetjes Fest.1.' En ook: 'Ik weet jullie te vinden. GANGSHIT BRRRR'.

'Grappig Jelle', reageert iemand. Maar ook Jelle is gehackt en het zijn wel degelijk de cybercriminelen die spreken.

Paranoïde

De situatie maakt alle leden van de appgroep paranoïde. Wie is nog echt wie hij zegt dat hij is? Rogier: „Dit maakt indruk. Je ligt er 's nachts wakker van. Ook omdat je je lullig voelt dat vanuit jouw naam is gesproken tegen bekenden. Ik hoop dat ik niemand benadeeld heb."

Rogier heeft aangifte gedaan bij de politie van identiteitsfraude. Hij betitelt zichzelf als iemand die niet zomaar ergens intrapt. En toch ging het mis. Rogier stelt dat hij zelf de code niet teruggestuurd toen hij die vraag kreeg. „Ik heb wel bevestigd dat ik een code had ontvangen en het lijkt erop dat ze daar al genoeg aan hadden."

Wat te doen?

Rogier heeft zijn account via Whatsapp kunnen vergrendelen. Twaalf uur lang kon hij vervolgens niet inloggen en daarna had hij weer toegang. Ook heeft hij tweestapsverificatie aangezet, om te voorkomen dat het nog eens zou gebeuren. Daarmee moet er, naast een sms-code, nog een tweede code worden ingevoerd om in te loggen.

Hoewel de hacker zegt dat hij ook dit kan omzeilen is die extra beveiliging volgens deskundigen een goede methode om overname van je account te voorkomen. „Ook bij mij is het daarna rustig gebleven, gelukkig", zegt Rogier.

De beste waarschuwing bij verdachte berichten blijft: neem altijd eerst contact op met degene die om geld vraagt, door te bellen of door diegene in het echt te zien. En die simpele check lijkt ook hier de beste manier om te voorkomen dat je in een val trapt. Verder belangrijk: deel nooit codes.

Lees hier wat je moet doen om tweestapsverificatie aan te zetten en om je account te herstellen als je bent gehackt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu