Half jaar cel geëist voor straatroof van sjaal en pet

FOTO ARTCHIEF DVHN // ANP ANP

Een 28-jarige man uit Libië hoorde in de rechtbank een half jaar celstraf tegen zich eisen voor een straatroof met geweld.

In september 2011 fietste een man 's ochtends vroeg na het stappen door de Nieuwe Boteringestraat in Groningen, toen drie donkere mannen aan zijn pakjesdrager trokken. Ze eisten in het Frans geld van hem, stompten hem tegen zijn schouder en schopten hem. Uiteindelijk gingen ze er met zijn sjaal, pet en fiets vandoor.

DNA-match

Op de jas van de beroofde man zaten bloedsporen. Die leidden pas vorig jaar tot een DNA-match met de man uit Libië, nadat die voor een ander strafbaar feit was veroordeeld.

Toch ontkende de Libiër, die in een asielzoekerscentrum in het Overijsselse Borne nog steeds wacht op een verblijfsvergunning. Hij voerde aan dat het signalement dat het slachtoffer gaf, niet klopte. Hij heeft naar eigen zeggen al jaren een kaalgeschoren hoofd, terwijl de man beroofd werd door iemand met kroeshaar. Ook zou hij geen Frans spreken.

Schijn tegen

Maar hij heeft de schijn tegen. Er was niemand die kon bevestigen dat hij op het tijdstip van de straatroof nog in bed lag; zijn kamergenoot uit het azc waar hij destijds woonde, was hij uit het oog verloren.

Bovendien was de Libiër die dag wel degelijk in Groningen met twee vrienden. Hij werd een paar uur na de beroving opgepakt toen het drietal een fles whisky had gestolen bij een winkel. Uiteindelijk volgde daarvoor vrijspraak.

Voorzichtig

De officier van justitie erkende dat bij DNA voorzichtigheid geboden is. ,,We kennen allemaal het verhaal van de handschoen met DNA die op een plaats delict is neergelegd. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand bloed van een ander verplaatste."

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu