Hamelhuys Groningen in coronanood: hulp aan kankerpatiënten dreigt te stoppen

Het Hamelhuys vreest voor het voorbestaan als er geen steun komt nu de inkomsten zijn weggezakt door de coronacrisis.

Het water staat het Hamelhuys in Groningen aan de lippen door de coronacrisis. Zonder steun dreigt de hulp aan kankerpatiënten binnen een halfjaar te stoppen.

De stichting Hamel Huys heeft de noodklok geluid bij de gemeente Groningen. Die springt vooralsnog echter niet in de bres voor het inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun familie of nabestaanden betekenen, zei wethouder Carine Bloemhoff woensdagavond op vragen van CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens.

Gemeente: Hamel Huys kan eerst nog reserves aanspreken

Volgens de wethouder is de geldnood is nog niet acuut. ,,Als het Hamelhuys daadwerkelijk in de problemen komt zullen we de situatie bekijken en beoordelen’’, zei Bloemhoff. Wel bekijkt de gemeente volgens haar samen met woningstichting De Huismeesters of die de huur voor het inloophuis aan de Johan de Wittstraat kan opschorten danwel kan afzien van de voorgenomen huurverhoging.

Oprichter en directeur Josje Hamel is teleurgesteld dat de gemeente de ontwikkelingen afwacht. ,,Dit is een hard gelag.’’ Volgens haar gaat de gemeente er ten onrechte van uit dat de stichting het nog wel even kan uitzingen met haar reserves. ,,Dat geld hebben wij nodig om activiteiten te kunnen blijven organiseren en tegenvallers op te vangen, niet voor een crisis van deze omvang.’’

Oprichtster teleurgesteld: ‘Hulp aan 1800 mensen stopt als de kas leeg is’

Die opstelling is ‘flauw’, vindt de Hamelhuys-woordvoerster. ,,Booking.com of KLM hoeven toch ook niet eerst hun reserves op te maken voordat die staatssteun krijgen? Als wij de huur uit onze reserves moeten betalen, is het geld over zes tot acht maanden op’’, zegt Hamel.

Als de huur de kas leeg trekt, dreigt er volgens haar een eind te komen aan de hulp aan jaarlijks 1800 kankerpatienten, mantelzorgers en familie. De stichting biedt deze doelgroep sinds vijf jaar een luisterend oor, coaching, rouwverlies en ontspannende activiteiten, van samen eten tot yoga.

Juist in januari nog tweede inloophuis in Assen erbij getrokken

Het Hamel Huys draait vrijwel volledig op giften en donaties door particulieren, bedrijven en fondsen. Sinds de coronacrisis is de fondsenwerving echter volledig stil gevallen en woordvoerster Hamel vreest dat dat ook niet snel aantrekt met een economische crisis in aantocht. Ook de eenmalige subsidie van 10 mille die de gemeente eerder gaf voor de komende vijf jaar, is bestemd voor activiteiten, niet voor de vaste lasten.

De val van de inkomsten komt op een extra ongelukkig moment nu de stichting sinds januari ook het bestaande inloophuis in Assen erbij runt. ,,De kosten zijn gestegen maar de inkomsten vallen nu voor langere tijd terug naar nul komma nul.’’ Hamel hoopt alsnog op een gebaar van de gemeente. ,,Ze zouden ook met De Huismeesters kunnen kijken of ze sámen iets kunnen doen om ons overeind te houden. De komende maanden worden heel spannend.’’

CDA: ‘Prachtig vrijwilligersinitiatief verdient steun gemeente’

CDA-raadslid Ubbens vindt dat de gemeente het voortouw moet nemen om een oplossing te vinden. ,,Stichting Hamelhuys is een prachtig vrijwilligersinitiatief dat in deze moeilijke tijden op steun van de gemeente moet kunnen rekenen’’, laat hij weten. ,,We hopen dat het college bereidt is de stichting te helpen, wanneer deze crisis nog lang aanhoudt en de financiële situatie onhoudbaar wordt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu