Hamplaats Ten Boer bewijst: versterken kán ook snel

Bewoners van de Hamplaats bij het verbouwingsbord. Foto: Geert Job Sevink

Bewoners van de Hamplaats in Ten Boer gaven woensdag zélf het startschot voor de sloop en nieuwbouw van hun beschadigde huizen. Een jaar nadat ze daarover aanschoven bij de gemeente. Versterken kán wel snel.

Ze zijn verknocht aan hun buurtje. Acht blokjes van drie: 24 huizen in totaal, royaal in het lommerrijke groen, lekker centraal in Ten Boer. Maar wel stevig beschadigd door de aardbevingen. Vorig jaar november plofte het definitieve advies op de deurmatten: versterken. Maar waarom nog kapitalen in een jaren ‘60-huis steken, terwijl je voor minder geld iets nieuws neerzet?

In nog geen jaar afgerond plan

Met dat standpunt stapten de huiseigenaren aan de Hamplaats eind vorig jaar naar de gemeente, toen nog Ten Boer, inmiddels heringedeeld bij Groningen. En ziedaar: in nog geen jaar tijd ligt er een plan. Nog dit jaar gaat de sloophamer erin. De 24 huizen worden niet versterkt, maar vervangen door nieuwe houtskeletbouwwoningen.

Eind juni worden ze al opgeleverd. Van buiten precies gelijk aan wat er nu staat zodat tijdrovende bestemmingsplanwijzigingen niet nodig zijn. Maar van binnen geheel naar de eisen van deze tijd. Duurzaam, energiezuinig en van het gas af dankzij warmtepompen en zonnepanelen. Daarvoor gaan doorgaans strikt gescheiden gelden voor schadeherstel en versterking in één pot waar de hele operatie uit wordt gefinancierd. Inclusief de aanpak van het verzakte riool.

Scherp contrast met gehakketak Fazantenhof

Een scherp contrast met de Fazantenhof elders in Ten Boer. Ook daar begint de sloop eind dit jaar, maar de bewoners hebben vier jaar moeten wachten op duidelijkheid. En toen het uiteindelijk rond leek, verzandde het nog in zoveel gehakketak dat twee van de drie uitgenodigde aannemers afhaakten.

Aan de Hamplaats maakten bewoners zelf een plan met adviesbureau Duurzaam Wonen dat er ook een aannemer bij zocht voor de aannemer. Maanden praten, pleiten en onderhandelen, maar het resultaat is ernaar, vinden buurtbewoners Tineke Moedt en Graeme Talens. ,,Je kunt wel versterken, maar dan loop je straks nog het risico dat je wegzakt in je ‘veilige’ huis’’, stelt Talens. ,,Nu wordt de hele buurt meteen grondig aangepakt, dat is veel beter.’’

Half jaar logeren, van verpleeghuis tot stad

Tot ze de sleutel volgend jaar zomer krijgen, ‘logeren’ de bewoners elders: in een leegstaande vleugel van verpleeghuis Innersdijk, een shortstay-appartement op het Suikerfabriek-terrein in de stad of op een zelfgevonden adres. Eveneens te bekostigen uit de pot met gebundelde gelden.

De ‘onconventionele’ oplossingen die bewoners samen met alle partijen in aardbevingsland bedachten, maken ‘Methode Hamplaats’ tot een voorbeeld voor de verdere versterkingsoperatie, stelde wethouder Roeland van der Schaaf gisteren. Niet voor niks waren Haagse ambtenaren van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken aandachtige toehoorders bij het feestje in Ten Boer.

‘Vasthoudende bewoners en gemeente in de regie’

Ook voormalig burgemeester Frank de Vries kwam er even voor terug naar zijn oude gemeente. De Hamplaats was een van zijn laatste dossiers in Ten Boer. ,,Dit is een optelsom van vasthoudende bewoners, over grenzen heen durven denken en de gemeente die de regierol op zich neemt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu