Handgeschreven brief trekt dj-legende naar Groningen en geeft andere festivals het nakijken

Richie Hawtin met het bericht dat hij deze week op Facebook plaatste, vertaald uit het Engels. Foto Clonk

Hij is een van de grootsten ter wereld, pionier in de techno en veelgevraagd op allerlei grote festivals. Deze zomer speelt dj Richie Hawtin slechts één keer in Nederland. En wel in... Groningen. Paradigm wordt beloond voor een handgeschreven uitnodiging.

Piter Terpstra is een van de grondleggers van club Paradigm in Groningen. Al lang ziet hij de Canadese techno-dj Richie Hawtin als de grootste naam ter wereld. Zou toch wat zijn als hij uitgerekend die man naar zijn jaarlijkse Paradigm Festival zou weten te lokken.

Maar hoe? Terpstra greep de pen, maakte een handgeschreven brief en postte die naar Canada. Een maand later ontving hij een reactie; Hawtin kwam naar Groningen. In augustus vormt hij de hoofdact bij het festival op het voormalige Suikerunieterrein.

Exclusief

Hawtin is een naam die Paradigm nooit zou kunnen betalen en die in Nederland normaal gesproken alleen op de grootste festivals als Awakenings te zien is. Dit jaar is hij enkel en alleen te zien in Groningen. ‘Om Paradigm te steunen, sta ik alleen daar’, liet de dj en producer weten in een Facebookreactie.

Hawtin is een pionier op gebied van technomuziek. Hij was een van de bepalende namen in Detroit, het hoofdkwartier van de techno in de jaren ‘80 en ‘90. De Canadees werd drie keer bekroond tot beste techno-dj wereldwijd bij de DJ Awards en heeft een kleine anderhalf miljoen Facebook-volgers.

Passie

Terpstra schreef in zijn brief over de club die hij met een team opbouwde aan de oostkant van de stad en de plannen op het Suikerunieterrein waar Paradigm vanaf deze zomer gevestigd is en een gebied wil creëren met veel aandacht voor milieu en duurzaamheid. ,,Nooit schrijf ik een brief’’, zegt Terpstra lachend. ,,Misschien maar vaker doen. Heel bijzonder dat hij juist bij ons komt. We zijn toch een klein festival, vergeleken bij veel anderen.’’

Hawtin liet in zijn reactie weten gegrepen te zijn door de liefde voor elektronische muziek die van de brief af spat. Hij zei niet anders te kunnen dan positief te reageren op zoveel passie.

De andere boekers in Nederland hebben het nakijken. Maar, laat Hawtin weten. Ik kom heus nog wel eens terug. Terpstra en de anderen van Paradigm zullen hem deze zomer met open armen ontvangen. ,,Dit wordt voor mij in ieder geval heel bijzonder’’, zegt de brievenschrijver.

Nieuws

menu