Handhavers van de politie en gemeenten in Groningen staan klaar om in te springen bij mondkapjesweigeraars

Veel winkeliers hebben al gratis mondkapjes bij de ingang gehangen, nu die sinds dinsdag verplicht zijn in publieke binnenruimten zoals ook de publieke delen van overheidsgebouwen, theaters en horecagelegenheden. Foto: ANP/Koen van Weel

Handhavers van politie en gemeenten in Groningen staan klaar om in te springen als winkels, musea of andere publieke gelegenheden te maken krijgen met mondkapjesweigeraars.

Sinds dinsdag geldt in het hele land een plicht om bij bezoek aan ‘publieke binnenruimten’ een mondkapje te dragen. In winkels, bus- en treinstations, musea, bioscopen en uiteindelijk ook weer cafés, restaurants, theaters en concertpodia mogen klanten niet meer naar binnen zonder kapje. Die maatregel geldt voorlopig voor drie maanden.

Bij hardnekkige weigering boete van 95 euro

Het is echter in allereerste instantie aan publieke gelegenheden zelf om daar de hand aan te houden, meldt de Veiligheidsregio Groningen. Pas als klanten of gasten hardnekkig blijven weigeren een mondkapje te dragen, kunnen uitbaters de politie of BOA’s van de gemeente inschakelen. Die kunnen optreden of in uiterste instantie een boete opleggen van 95 euro.

De gemeenten in de Veiligheidsregio Groningen gaan niet zelf actief controleren of de nieuwe regel binnen wordt gerespecteerd, zegt woordvoerder Hans Coenraads. ,,Wij gaan uit dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. De ervaring van de afgelopen tijd leert dat de ‘nalevingsbereidheid’ over het algemeen goed is.’’

Bereidheid om mondkapje te dragen was al goed in Groningen vóór plicht

Ook voor de nieuwe plicht van kracht werd, droegen de meeste Groningers al vrijwillig een mondkapje in de supermarkt of op andere plaatsen waar dat dringend werd geadviseerd of al verplicht was zoals in het openbaar vervoer. De VRG verwacht niet dat die bereidheid drastisch afneemt, nu het een algemene plicht is geworden voor alle binnenruimtes.

Nieuws

Meest gelezen

menu