Hans Alders wil een ‘Groningen-wet’

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders wil sneller knopen kunnen doorhakken. Foto archief Duncan Wijting

Het gasgebied heeft een speciale nieuwe wet nodig die Groningen de mogelijkheid biedt meer vaart te maken met schadeafhandeling en versterking.

Dat vindt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders die de huidige wet- en regelgeving als een beperking ziet bij de aanpak van de bevingsellende.

Sneller

Alders wil als dat nodig is sneller knopen kunnen doorhakken in discussies over complexe schadegevallen en bij de inrichting van dorpen en wijken. Ook wil hij woningbezitters die niets van bouwkundige versterking willen weten, sterker kunnen aansporen mee te werken. Zeker als de veiligheid van eigenaar en omwonenden in het geding is. ,,Wat doe je met iemand die in een rijtje woont en niet wil meewerken?’’

Meer bevoegdheden en doorzettingsmacht zijn nodig in discussies over sloop en het terugbouwen van woningen. Aan de mogelijkheid om juridisch verhaal te halen, wil Alders niet tornen. Zij moeten te allen tijde naar de rechter kunnen.

,,Alle maatregelen die nodig zijn op het gebied van aardbevingen, schade en versterking, moeten in één wet worden geregeld’’, zei Alders na het overleg met Provinciale Staten in Groningen. Achterliggende gedachte is dat het nieuwe kabinet met voldoende geld over de brug komt en de regio het heft in handen neemt bij het oplossen van de gasproblemen in de bevingsregio.

Tweede Kamer

Alders zei dat de minister een wetsvoorstel heeft ingediend bij de Raad van State. Hij wil niets kwijt over de inhoud. ,,Er is in de Kamer over gesproken. Wat daar ligt heeft de kenmerken van een Deltaplan.’’

Onlangs dropte oud-gedeputeerde en ex-staatssecretaris Henk Bleker op diverse bestuurlijke tafels ook een concept initiatiefwet waarin de staat de volle verantwoordelijkheid neemt voor de gasellende en afrekent met de NAM. Groningen krijgt daarin voldoende geld om de bouwkundige versterking en de herinrichting van het gebied zelf aan te pakken. Geen jaarlijkse ‘hikhakkerij’ meer met Den Haag over geld, maar een groot bedrag voor de komende dertig jaar met de benodigde bevoegdheden vastgelegd in een nieuwe wet (Lex Specialis).

Nieuws

Meest gelezen

menu