Hanzehogeschool Groningen schakelt buddy's in tegen uitval en eenzaamheid onder eerstejaarsstudenten

De Hanzehogeschool op het Zernikeplein. Foto: Archief Corné Sparidaens

De Hanzehogeschool roept het buddysysteem in het leven om uitval en eenzaamheid onder eerstejaars en buitenlandse studenten te voorkomen.

Duizenden aankomende studenten beginnen over enkele weken aan hun eerste jaar op de universiteit, hogeschool of mbo. Veel opleidingen kiezen voor een combinatie van fysiek en online onderwijs.

Eerstejaars krijgen voorrang bij het geven van fysiek onderwijs. „De eerste maanden ligt onze prioriteit bij jongeren in kwetsbare posities, eerstejaars en de examens”, zegt bestuurder Mare Riemersma van het Drenthe College.

Buddy’s en zestien uur college

De Hanzehogeschool begint daarnaast met ‘buddy’s’; ouderejaars die de nieuwe studenten en buitenlandse studenten begeleiden. Ook krijgen alle aankomende eerstejaarsstudenten wekelijks minimaal tussen de zes en de zestien uur college op Zernike Campus per week.

Naast een buddy, een ouderejaars, krijgen alle eerstejaars ook een studiecoach. De kersverse studenten worden in groepen van zeven personen ingedeeld die door een ouderejaars wordt begeleid. Deze groep komt een aantal keren per week digitaal bij elkaar.

Afspraken over reizen in de spits

Om drukte in de spits te voorkomen, hebben alle mbo-scholen in de stad Groningen met hbo-instellingen en universiteiten afgesproken op verschillende tijden – ongeveer een half uur na elkaar – te beginnen. Jongeren die rondom Groningen wonen, worden verzocht met fiets of scooter naar school te komen.

Nieuws

Meest gelezen

menu