Hanzehogeschool Groningen staat open voor terugkeer loting

Geneeskunde is een opleiding met een decentrale selectie. Foto: Koen van Weel

De Hanzehogeschool reageert voorzichtig positief op het plan van onderwijsminister Van Engelshoven (D66) universiteiten en hogescholen de mogelijkheid te geven studenten te laten loten voor opleidingen die veel aanmeldingen krijgen.

De minister zei dit maandag tijdens een debat over het hoger onder onderwijs. Loten is sinds 2017 verboden, maar er komen veel klachten binnen over de zogeheten decentrale selectie die opleidingen met een numerus fixus, zoals geneeskunde, psychologie en fysiotherapie, sindsdien hanteren.

Rijke studenten in het voordeel bij decentrale selectie

Studenten worden niet alleen vanwege hun cijfers toegelaten, maar moeten onder meer toelatingsgesprekken voeren en motivatiebrieven schrijven. Studenten met draagkrachtige ouders zijn hierbij in het voordeel, omdat zij het zich kunnen veroorloven speciale trainingen bij particuliere bureaus te volgen.

De Hanzehogeschool telt zes opleidingen met een fixus: verpleegkunde, mondzorg, toegepaste psychologie, medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken en fysiotherapie. Ze staat er open voor weer lotingen in te voeren. ,,Mits aanvullend op decentrale selectie’’, laat een woordvoerster weten. ,,Dus dat je bij een opleiding bijvoorbeeld zeventig procent decentrale selectie doet en dertig procent loting. Hiermee geef je ook studenten voor wie de selectiecriteria een drempel vormen een kans. Decentrale selectie blijft een belangrijk instrument voor fixusopleidingen om de echt gemotiveerde studenten te kunnen plaatsen. De decentrale selectie vindt plaats op basis van de door de opleiding gestelde criteria: motivatiebrief, interview, portfolio, toets of een combinatie van de criteria). En daarnaast kan bijvoorbeeld een loting plaatsvinden, maar dus altijd in combinatie met decentrale selectie.’’

Decentrale selectie in combinatie met loting

Voorzitter Jan Willem Leeuwma van de Groninger Studentenbond ziet ook de nadelen. ,,Aan de ene kant zijn we blij, want het gaat er dan wel eerlijker aan toe. Aan de andere kant krijg je dan weer te maken met ongemotiveerde studenten die de plek van iemand innemen die het juist heel graag wil.’’

De Rijksuniversiteit Groningen laat weten ‘dat ze de voorstellen met belangstelling bestuderen.’ De RUG heeft een fixus voor de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde, psychologie, International Relations & International Organization, Kunstmatige Intelligentie en International Business.

Nieuws

menu