Studentenorganisaties eisen steun van Hanzehogeschool voor onderwijsstaking (maar die steun is er al vindt de school)

Studenten protesteerden al eerder tegen de verhoging van de rente op de studielening. Foto: Archief DvhN/ANP

De directie van de Hanzehogeschool moet de landelijke onderwijsstaking steunen.

Die oproep doen de Groninger Studentenbond en Lijst Student Erkend. De lessen op de Hanze gaan vrijdag voor zover mogelijk gewoon door.

Een woordvoerster van de Hanzehogeschool stelt dat de onderwijsacties wel gesteund worden. ,,Er is is bij ons geen arbeidsconflict tussen docenten en school." Docenten mogen wel staken. Dan dienen ze ene vrije dag op te nemen of ze moeyten zich inschrijven bij de stakingskas van de onderwijsbonden.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat wel achter de actie.  Als docenten of personeel van de RUG willen staken, krijgen zij hulp bij het overdragen van hun taken en wordt hun salaris doorbetaald.

Verkeerd signaal

De studenten vinden dat het bestuur van de Hanzehogeschool een verkeerd signaal afgeeft door de actie niet voluit te steunen. ,, Studenten worden op allerlei vlakken benadeeld. Denk aan de invoering van het leenstelsel, het verhogen van de rente op de studieschuld en de bezuinigingen op het onderwijs", stelt Bernd Abeling van lijst STERK.

 De Hanze Studenten Belangenvereniging (HSV) staat trouwens niet achter de onderwijsactie.

Actie op Malieveld Den Haag

 Een aantal maanden geleden kondigde de Algemene Onderwijsbond (AOb), Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Federatie Nederlandse Vakvereniging (FNV) een landelijke onderwijsstaking aan. Op vrijdag 15 maart 2019 wordt er door alle lagen van het onderwijs geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag.

De aanleidingen voor de staking zijn de hoge werkdruk voor docenten, de bezuinigingen op het onderwijs en de verhoging van de rente op de studielening.

 

 

Nieuws

Meest gelezen

menu