Hanzehogeschool stelt opening collegezalen uit

De Hanzehogeschool opent niet zoals gehoopt per 1 juni de deuren, maar blijft het onderwijs voorlopig online geven. ,,We willen het openbaar vervoer niet te zwaar te belasten’’, legt een woordvoerster uit.

De Hanzehogeschool. Beeld ter illustratie.

De Hanzehogeschool. Beeld ter illustratie. Foto Corné Sparidaens

De Zernike Campus en andere locaties van de Hanzehogeschool zijn sinds medio maart uitgestorven. De dertigduizend studenten krijgen zoveel mogelijk online les. De Hanzehogeschool wilde op 1 juni weer beginnen met het geven van het zogeheten fysiek onderwijs, maar het zit er niet in. ,,Er loopt nu een landelijk onderzoek waarbij wordt gekeken of het hoger onderwijs per 15 juni deels open kan. Maar zelfs als dit zo is, is het geen business as usual. Ook dan vinden de lessen waar mogelijk online plaats.

Voorrang voor praktijkonderwijs en afstudeerders

De studenten van het praktijkonderwijs en studenten die afstuderen krijgen bij een verruiming voorrang. Studenten die praktijkonderwijs volgen, zoals de opleiding voor laborant, zijn voor een groot deel van fysiek onderwijs afhankelijk. Studenten die dit jaar afstuderen lopen de meeste kans op studievertraging en dit kost ze geld. Studenten die in een ander jaar zitten hebben meer kans om de achterstand weer in te halen. ’’

Het voortgezet onderwijs start weer op 1 juni en het mbo twee weken later. ,,Maar leerlingen van het mbo maken over het algemeen minder vaak gebruik van het openbaar vervoer dan studenten van het hoger onderwijs. Daarom is door de overheid besloten om voor deze groepen andere maatregelen te nemen.’’

On Campus, als het kan. Online omdat het kan

De Rijksuniversiteit Groningen maakte al eerder bekend dat de collegezalen tot september dit jaar gesloten blijven. De Vereniging van Universiteiten maakte onlangs bekend hoe het universitair onderwijs er na de zomer uitziet als de afstandsregel nog steeds van kracht is. Het credo luidt: On Campus, als het kan. Online omdat het kan. De RUG sluit zich hierbij aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu