Hanzehogeschool, waar staan jullie eigenlijk voor? | opinie

Van Olst Toren, Hanzehogeschool. Foto: Corné Sparidaens

De Hanzehogeschool staat achter de keuze een van haar studenten stage te laten lopen bij de omstreden uitgeverij De Blauwe Tijger. Want och, och, och, wat staat de opleiding toch pal – zo laat zij in een officiële verklaring weten – voor haar kernwaarden: respect en tolerantie. Dus natuurlijk is het meer dan prima wanneer een student vervolgens naar een instelling wordt afgevaardigd die louter en alleen lijkt te bestaan om juist deze kernwaarden onderuit te halen.

Maar toch, hoe zit het dan precies met die andere – wellicht ouderwetse - maatschappelijke kernwaarde als ‘bescherming van de rechtsstaat en democratie’? Verdient die het dan niet om beschermd te worden, of maakt deze geen deel uit van de kernwaarden van de Hanzehogeschool?

De ultraconservatieve uitgeverij uit Aduard werd in 2020 genoemd in het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die beoordeelt De Blauwe Tijger als doorgeefluik van antioverheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën dat geld doneert aan een boerenactiegroep. Eigenaar Tom Zwitser (ben er niet trots op, maar het was wel heel verleidelijk hier de ‘i’ door een ‘e’ te vervangen) van De Blauwe Tijger verwerpt de aantijgingen en vermoedt – bijna vanzelfsprekend – een complot.

‘Het morele oordeel van de één weegt niet zwaarder dan dat van een ander’

De Hanzehogeschool laat in dezelfde verklaring – die daags na publicatie in Dagblad van het Noorden op haar website werd geplaatst – weten: ‘Het morele oordeel van de één weegt niet zwaarder dan dat van een ander. Dat vinden wij belangrijk en een groot goed in het onderwijs: verschillende studenten met verschillende opvattingen zijn welkom en zij hebben ook de vrijheid om zelf te bepalen waar zij stage willen lopen, zolang dit valt binnen de kaders van de wet. Net als in de maatschappij hebben ook binnen de Hanzehogeschool studenten en medewerkers verschillende opvattingen. Het is vooral belangrijk dat we hier, op een respectvolle manier, met elkaar over in gesprek gaan en blijven. Zolang een organisatie niet bij wet verboden is, staat het onze studenten vrij om stage te lopen waar zij willen.’

Het mag dus het kan?

Kortom: het mag, dus het kan. Een redenering die wel vaker mank gaat. De Hanzehogeschool gaat hierbij wel heel lichtvaardig aan haar eigen verantwoordelijkheid voorbij. Alsof ze een trein is die enkel passagiers van alle gezindten vervoert. Maar beste Hanzehogeschool, een onderwijsinstelling heeft ook nog zoiets als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zoals de Rijksuniversiteit Groningen onlangs liet zien die – hoewel rijkelijk laat en niet echt transparant – universitair docent Tjeerd Andringa schorste, omdat deze de schijn wekte allerlei vrolijke complottheorieën onbekommerd over zijn studenten uit te strooien.

Een onderwijsinstelling draagt nu eenmaal bepaalde – nooit gedacht dat ik Balkenende nog eens zou citeren – normen en waarden uit. Dus doet een onderwijsinstelling er goed aan een stageplek bij een instelling te accepteren die in strijd is met deze waarden? Nou, nee dus. En onderwijsbestuurders dienen beter te weten dan zich achter protocollen te verschuilen die enkel de procedures toetsen.

Oftewel Hanzehogeschool: waar staan jullie nu eigenlijk voor?

Nieuws

Meest gelezen

menu