Hanzestudenten willen drijvende woningen van afval bouwen

Om stappen te kunnen zetten met hun duurzaamheidsprojecten krijgen studenten van de Hanzehogeschool de komende maanden hulp van leden van de Green Quest.

De Green Quest, een initiatief van het Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio , is een zoektocht van een aantal uiteenlopende organisaties naar oplossingen om duurzamer te ondernemen. De Hanzehogeschool is de eerste hogeschool die meedoet aan de Green Quest. Woensdag was de aftrap van de samenwerking die op 16 mei eindigt met de presentatie van een aantal concrete plannen aan het College van Bestuur van de school.

Een van de langlopende studentenprojecten aan de Hanze draait om het maken van drijvende studentenwoningen van plastic afval. Dat project moet de komende jaren stapsgewijs steeds een stukje verder gebracht worden.

Duurzame bouwstenen

De twaalf studenten die daar nu aan werken, willen de komende weken benutten om te zien hoe een duurzaam ‘drijvend lichaam’ eruit moet zien. Ze bekijken daarvoor welke producten het best blijven drijven en de meest duurzame bouwstenen zijn. De studenten komen van allerlei studierichtingen. ,,Verschillende disciplines en dus verschillende kwaliteiten’’, zo merkt Thomas Haan (20) op, die Bouwkunde studeert en de specialisatie Contructief Ontwerpen volgt.

De komende periode gaat het team volgens hem met twee aspecten bezig: een deel is onderzoek voor het funderingssysteem, een ander deel is bewustwording bij mensen. ,,We zijn daarvoor ook druk bezig met contact zoeken met klanten, waaronder festivals.’’

Lector ruimtelijke transformaties Floris Boogaard: ,,We hebben het plan ingediend bij Innofest, een prijsvraag van een festival waarmee 10.000 euro te winnen is.’’ Zou de wedstrijd gewonnen worden, dan neemt het onderzoek een hoge vlucht. ,,Want dan moeten we wel gaan bouwen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu