Hardlopen op historische grond | Het beeld van Groningen

In 1969 doen voor het eerst dames en meisjes mee aan de Plantsoenloop.

In 1969 doen voor het eerst dames en meisjes mee aan de Plantsoenloop. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Plantsoenloop.

Het gras van het Noorderplantsoen wordt door menig student gezongen. Het park is van grote betekenis voor jong en oud, Stadjer en student. In 1971 is het park aangewezen als rijksmonument vanwege de historische en culturele waarde.

Hardlopers die meedoen aan de jaarlijkse Plantsoenloop, de oudste hardloopwedstrijd van Groningen, kunnen de historie letterlijk onder hun hardloopschoenen voelen. De vijvers, paden en grasvelden zijn gemaakt in Engelse landschapstijl door tuin- en landschapsarchitect Hendrik Copijn. Het 20 hectare grote plantsoen werd in 1880 geopend in de huidige vorm. De randen en uitspringende hoeken naast het water zijn een herinnering aan de 17de-eeuwse stadswallen.

De twaalfde editie van de Plantsoenloop in 1969 is ook historisch te noemen. In dat jaar doen er voor het eerst dames en meisjes mee. Hoewel in de laatste aanmeldoproep in de Groninger Gezinsbode staat dat het om ‘het zwakke geslacht’ gaat en dat het ‘slechts’ een prestatieloop is, melden ruim 150 vrouwen zich aan. Aan de ferme passen van de dames te zien, doen zij zeker niet onder voor de heren!

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl