Haren loopt warm voor nieuw centrum

Nieuwsgierig bekijken bezoekers het ontwerp van het vernieuwde Raadhuisplein foto: Geert Job Sevink

De ontwerpen voor de ontwikkeling van het dorpshart van Haren zijn gisteravond goed ontvangen.

Zeker een paar honderd nieuwsgierigen namen een kijkje.

Nieuw gebouw

Op grote posters konden bezoekers van de inloopavond het nieuwe bouwwerk bewonderen, dat vlak naast het gemeentehuis op het Haderaplein wordt gebouwd.

In het nieuwe gebouw komen 32 appartementen, verschillend in grootte van 110 tot 140 vierkante meter, een Aldi supermarkt van 1250 vierkante meter en is er 550 vierkante meter voor detailhandel en een horecagelegenheid.

Gratis parkeren

Tussen de mensen klonken meermaals zinnen als ‘het ziet er mooi uit’, ‘een modernisering van het dorp’ en de vraag ‘zouden we bij de nieuwe supermarkt gratis kunnen parkeren?’

„Ja, dat kan”, zei verantwoordelijk wethouder Mathilde Stiekema (CDA). „De Aldi heeft de parkeerplaats gekocht en toegezegd coulant om te gaan met een slagboomregeling.” Goed nieuws voor de vele Harenaars die al jaren inzetten op vrij parkeren in het centrum.

Paradepaardje

Stiekema is tevreden over het resultaat en blij dat een idee dat al tien jaar besproken wordt, nu daadwerkelijk tot uitvoering komt. „Zowel de vastgoedontwikkelaar als de Aldi snappen dat het centrum van ons dorp een belangrijke locatie is. Zij zien het project allebei als hun paradepaardje. Daar ben ik heel blij om.”

Hoewel de grond is verkocht en de plannen zijn gesmeed, moet het definitieve bestemmingsplan voor het plein nog wel worden goedgekeurd. „Dat gaat in april naar de raad.”

Luxe appartementen

Als het aan vastgoedontwikkelaar Explorius ligt, samen met Nijhuis en De Zwarte Hond verantwoordelijk voor het project, begint de bouw in het voorjaar van 2019.

„Mijn verwachting is dat we in september beginnen met de verkoop en in december de start van de bouw kunnen aankondigen”, zegt Alfred Tibben, directeur van Explorius.

Volgens Tibben kosten de appartementen tussen de 375.000 en 650.000 euro. „Maar de exacte prijzen moeten nog worden bepaald.”

Jaar bouwwerkzaamheden

Als de bouw begint, verwacht Tibben een half jaar nodig te hebben voor het grove werk. „Omwonenden zullen ongeveer een half jaar bouwvakkers op steigers zien. Daarna hebben we nog zo’n zes maanden nodig om het geheel van de binnenkant af te maken.”

Als alles op rolletjes loopt, hoopt hij het geheel in het voorjaar van 2020 op te leveren. „Ondertussen zullen we de buurt natuurlijk blijven informeren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu