Harm-Jan (34) uit Finsterwolde is 'huisartiest' van de Hammerskins, een van de best georganiseerde en meest gevreesde hardcore racistische skinheadgroepen ter wereld

Op het Twitterprofiel van zijn kledingmerk Batavica poseert Harm-Jan Smit als kledingmodel bij het promoten van een sweater en
een muts: ‘Patriotism is the new Punk.’

Op het Twitterprofiel van zijn kledingmerk Batavica poseert Harm-Jan Smit als kledingmodel bij het promoten van een sweater en een muts: ‘Patriotism is the new Punk.’

Kan een gevierd artiest binnen een witte haatgroep - met een gewelddadige reputatie - tóch ongevaarlijk zijn? Ja hoor, zegt songwriter Harm-Jan Smit uit Finsterwolde. Hij is als Flatlander een bekende verschijning binnen de Hammerskins, een van de oudste, best georganiseerde en meest gevreesde hardcore racistische skinheadgroepen ter wereld. ,,Ik ben nooit iemand ten nadele geweest.”

Op een bedrijventerrein in Winschoten staat een gebouwtje met de rolluiken stijf dicht. Camera’s bewaken het terrein. Binnen treedt de kaalgeschoren zanger Flatlander op. Zijn teksten zijn extreemrechts: ‘ We have the same problems in our countries; we call it multi-racial mess. We are the same race, we have the same faith, we have the same Aryan roots. ’ Zijn optreden deelt hij online.

Niemand grijpt in.

Blind en doof houden we ons in Noord-Nederland als het gaat om rechtsextremisme en anti-overheidsactivisme uit onze eigen omgeving, concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in het recent verschenen rapport Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland . De overheid focuste veel te lang op moslimradicalen, terwijl álle recente extremisme-incidenten in Noord-Nederland uit de hoek kwamen van anti-overheid en extreemrechts.

Wie het vergrootglas wél al jarenlang stevig heeft gericht op rechtsextremisten in Noord-Nederland, is Willem Wagenaar, onderzoeker bij de Anne Frank Stichting. Hij werkt vanuit een kantoorpand tegenover de Westerkerk in de Amsterdamse binnenstad, naast het Anne Frank Huis, waar ook vandaag weer drommen toeristen op straat wachten om binnen te mogen kijken in het achterhuis.

Spilfiguur

Wagenaar publiceert in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes , dat gedetailleerd inzicht geeft in omvang, spreiding, betekenis en betrokkenheid bij geweldsincidenten van extreemrechtse organisaties.

Zijn factsheet is zo’n beetje de encyclopedie over extreemrechts Nederland.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's