Havenkwartier, het centrum van Blauwestad loopt heel snel vol

De ontwikkeling van Havenkwartier in Blauwestad gaat zo voortvarend, dat projectbureau Blauwestad en gemeente Oldambt nadenken over een volgende stap.

René Perton, hoofd van projectbureau Blauwestad, verwacht dat er nog dit jaar een plan ligt voor het braakliggende terrein in Havenkwartier-Oost. Dat is enkele hectares groot. Of wordt voortgeborduurd op het succes van de aanleg van het vissersstadje aan de westkant van Havenkwartier is de vraag.

Voorspoedig

Het succes van Havenkwartier-West is grotendeels toe te schrijven aan bouwbedrijf Geveke. Deze firma kreeg toestemming om in totaal 95 woningen te bouwen in de kern van Blauwestad. Het gaat daarbij om geschakelde vissers- en herenhuizen. Dat project loopt zo voorspoedig dat Geveke inmiddels een jaar voorligt op de planning. De eerste fase met de bouw van 37 woningen is al afgerond. Vandaag begint het bedrijf met de tweede fase, de bouw van 17 woningen. En omdat de vraag groot is, gaat ook de woningverkoop van de derde fase vandaag al van start. ,,Als we in dit tempo verdergaan, kunnen we dit project in 2022 afronden’’, verwacht Harry Leggedoor, directeur van Geveke.

Het is de enorme vraag naar woningen die Leggedoor heeft aangezet tot nadenken over mogelijke verdere ontwikkelingen in Blauwestad. Geveke wil graag verder samenwerken met projectbureau Blauwestad, maar weet dat de gemeente Oldambt over het bestemmingsplan gaat. De plannen voor de bouw van het vissersstadje leverde al veel politieke onrust op in de regio, omdat de bodemprijs ruim drie ton voor deze huizen naar beneden werd bijgesteld. Twee jaar later blijkt dat er nauwelijks sprake is van kannibalisme, zoals buurgemeenten vreesden.

IJssalon, croissanterie of kapper

Perton verwacht dat er dit jaar een plan ligt, waarbij ruimte is voor enkele tientallen woningen. Hoe ze er gaan uitzien, wat de prijs zal zijn? ,,Er is niets concreets. We hebben wel altijd gezegd dat we het gebied willen stimuleren door ook huizen te bouwen met mogelijkheid tot werk aan huis. Denk aan een nagelstudio, ijssalon, croissanterie of kapper. Maar wel kleinschalig.’’

Geveke denkt ook aan een project voor appartementenvilla’s. ,,Er is niets concreet, het is nog theorie. We denken aan kleinschalige, maar hoogwaardige appartementen’’, aldus Leggedoor.

Perton ziet onderhand het aantal inwoners van Blauwestad stijgen. Afgelopen jaar kwamen er weer 134 mensen bij. Het aantal inwoners van Blauwestad was op 1 januari 566.

Nieuws

Meest gelezen

menu